Boek
Nederlands

Heksenrace

Guy Didelez (auteur), Harmen van Straaten (illustrator)
Titel
Heksenrace
Auteur
Guy Didelez
Illustrator
Harmen van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Afijn, 2006
85 p. : ill.
ISBN
90-5933-087-0

Besprekingen

Lelijke Lura heeft haar heksenvriendinnetjes Trezebelle, Sybille met de Dikke Billen en Roos Netelroos overtuigd om deel te nemen aan de Ronde van Vlaanderen voor Kinderen. Zij wil bewijzen dat heksen evenwaardig zijn aan mensenkinderen. Tot groot verdriet van de organisator melden zich slechts 5 deelnemende groepjes aan. Overtuigd van de overwinning onderbreken de heksjes af en toe hun tocht voor een ijsje of om zieke en minder fortuinlijke deelnemers te helpen. Al vlug vermoedt Trezebelle dat de wedstrijd gesaboteerd wordt. Meteen gaat de beschuldigende vinger naar de ruigste deelnemers, maar dat blijkt uiteindelijk een vals spoor. In de grappige belevenissen van de heksenvriendinnen schuilt een boodschap op kindermaat: mensen zijn tot veel in staat om aandacht te krijgen en vooral: oordeel niet te vlug. De slapstickhumor is wat minder spitant dan in de vorige boeken van deze reeksjes (Heksenketel, Heksenbliksem en Heksenlach), waardoor het verhaaltje een luchti…Lees verder
Via een krantenartikel in het plaatselijke krantje komen de vier heksenvriendinnen Lelijke Lura, Roos Netelroos, Sybille met de Dikke Billen en Trezebelle te weten dat er in de mensenwereld een wielerwedstrijd georganiseerd wordt: de Ronde van Vlaanderen voor kinderen. Ze zijn ervan overtuigd dat ze de moeilijke wedstrijd met hun zelfgemaakte bezemfiets gaan winnen. Iemand probeert er echter voor te zorgen dat er steeds meer deelnemers afvallen. Vierde, onafhankelijk van elkaar te lezen, boek over de vier heksenvriendinnen. Humoristisch verteld verhaal met een goed uitgewerkte karaktertekening van de vier heksenkinderen. Korte hoofdstukken, ruime bladspiegel, prettig leesbaar lettertype. Het verhaal wordt regelmatig verlevendigd met zwart-witte pentekeningen die goed bij de tekst passen. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia

Suggesties