Boek
Nederlands

Heksenlach

Guy Didelez (auteur), Harmen van Straaten (illustrator)
Titel
Heksenlach
Auteur
Guy Didelez
Illustrator
Harmen van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Afijn, 2005
87 p. : ill.
ISBN
90-5933-074-9

Besprekingen

Dit verhaal is een ludieke variant op de boutade 'geld maakt niet gelukkig'. Lelijke Lura heeft de lotto gewonnen. Samen met haar vriendinnen Trezebelle, Sybille met de Dikke Billen en Roos Netelroos probeert ze het geld in de mensenwereld uit te geven, maar dat is moeilijk. Algauw blijkt dat lelijke Lura zo aan het geld gehecht is, dat ze niet meer kan lachen. En daar willen de vriendinnen een stokje voor steken.

De boodschap die in het verhaaltje schuilt, is verpakt in grappige situaties en leuke woordspelingen op kinderniveau. De misverstanden tussen de mensen en de heksjes, die andere wetten en regels hanteren, zorgen voor luchtige slapsticksituaties. Een grappig, ontspannend verhaal met voldoende inhoud om nog even over na te denken. [Jet Marchau]
Derde, zelfstandig te lezen, boekje over het heksje Trezebelle*. Wanneer het heksje Lelijke Lura de lotto wint, krijgt ze een koffer vol mensengeld dat ze met haar vriendinnen Trezebelle, Sybille met de Dikke Billen en Roos Netelroos wil uitgeven. Dat gaat snel, want heksen weten niet hoe de mensenwereld werkt. Ze komen in allerlei voor hen vreemde situaties terecht wat tot hilarische scènes leidt. Dat geld niet gelukkig maakt, blijkt wanneer Lura verandert en niet meer kan lachen. Haar vriendinnen besluiten daar wat aan te doen. Gezellig en humoristisch heksenverhaal. Het taalgebruik is hier en daar wat erg populair en de tekst bevat soms wat moeilijke grapjes (hk, heksenkracht, in plaats van pk; Klassepoester Beautyfarm). Leuke, goed bij het verhaal passende, eigentijdse zwart-witte pen- en aquarelillustraties. Verzorgde uitgave met een rustige bladspiegel en een aantrekkelijke omslag in zachte kleuren. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia

Suggesties