Boek
Nederlands

Ik heb het tegen jou : theaterteksten voor jongeren

Guy Bernaert (auteur), Heide Boonen (auteur), Oscar Van den Boogaard (auteur)

Ik heb het tegen jou : theaterteksten voor jongeren

In de reeks:
Genre:
Oefenboek met theaterteksten van hedendaagse Nederlandstalige auteurs (meest dialogen) voor jongeren, met praktische tips.
Titel
Ik heb het tegen jou : theaterteksten voor jongeren / Guy Bernaert ; Oscar van den Boogaard ; Heide Boonen ... [et al.]
Auteur
Guy Bernaert Heide Boonen Oscar Van den Boogaard
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Afijn, 2003
127 p.
ISBN
90-77106-12-X

Besprekingen

Dirk Terryn, één van de krachtmotoren achter de Canon Cultuurcel, vond het de hoogste tijd dat er sterke, korte theaterteksten voor spellustige jongeren geschreven werden. Tal van (minder) bekende (theater)auteurs kropen in hun pen en creëerden elk één of meerdere compacte (jeugd)theatertekst(en).

Het resultaat moet gelezen en vooral gespeeld worden. In het bijzonder door onderwijzers, jongeren en theaterdocenten. Het boek, zorgvuldig vormgegeven door Paul Verrept, bundelt diverse teksten die inhoudelijk maar vooral kwalitatief sterk verschillen. Gelukkig zijn de fijnzinnige teksten in de meerderheid.

Het zijn teksten waarin (een beeld van) een jongerenwereld met de verbeelding van een (theater)auteur geconfronteerd wordt. Dimitri Leue, bv., is op zijn best wanneer hij, vooral in 'Hij wil zij-waarts' en 'Waar zijn de negatieven?', zijn geliefkoosde taalgrappen aan een inhoudelijke noodzaak koppelt. Vorm en inhoud (over verlangen naar liefde, naar het onmogelijke en hoe d…Lees verder
Dit is een oefenboek met theaterteksten voor jongeren. De teksten zijn meestal geschreven voor twee spelers, door hedendaagse Nederlandstalige auteurs als Oscar van den Boogaard, Bart Meuleman, Elvis Peeters, Peter Verhelst en Herwig de Weerdt. Het zijn korte, verrassende, originele en spannende dialoogteksten die gebruikt moeten worden als speloefenopdrachten, om het inlevingsvermogen van spelers te vergroten en de emotie beter te laten overkomen. Voorafgaande aan de spelopdrachten worden handige tips gegeven voor spelers voor het uitproberen van effecten, het bewust worden van tekst-inhouden, het bepalen van je houding tegenover een tekst en het verdelen van scènes in acties. Ook worden handige trucs gegeven om teksten uit het hoofd te leren. Dit tekstboek is bedoeld voor gebruik in onderwijs, jeugd- en jongerenwerk en bij amateurtoneel en staat ten dienste van de creatief-kunstzinnige vorming. Paperback; vrij kleine druk.