Boek
Nederlands

Spookpijnen : gedichten 1993-1999

Gust Gils (auteur), Els Van Damme (redacteur), Yves T'Sjoen (redacteur)
Bundel gedichten, geschreven tussen 1993 en 1999, met bespiegelingen en kritische observaties van die tijd.
Extra onderwerp
Poëziekrant
Titel
Spookpijnen : gedichten 1993-1999 / Gust Gils ; bezorgd door Els van Damme en Yves T'Sjoen
Auteur
Gust Gils
Redacteur
Els Van Damme Yves T'Sjoen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Baarn: Marmer, 2015
95 p.
ISBN
9789460682506 (paperback)

Besprekingen

Uitgave van niet eerder gepubliceerde gedichten van de Vlaamse dichter Gust Gils (1924-2002), oprichter en medewerker van verschillende literaire tijdschriften. Het manuscript is postuum uitgegeven en er is voor gekozen de spelling zoals Gils die gebruikte niet aan te passen aan de huidige spellingsregels, zoals in het voorin als waarschuwing namens de erven Gils staat te lezen (bijvoorbeeld offisiële dokumenten). De verzen die zijn geschreven tussen 1993 en 1999 laten zich lezen als bespiegelingen, kritische observaties van die tijd, met af en toe een humoristische ondertoon: 'zijn ogen liggen zo diep in hun kassen/dat hij zowel vooruit kan kijken/als achteruit (...)'. Door de eenvoud maar tegelijkertijd de treffende woordkeus wordt de lezer gemakkelijk in de gedachte van het gedicht getrokken: 'laten wij zitting nemen/ in het park. (dat nu voortdurend/trager wordt/en een hap meeëten/van die grote eenzaamheid'. Mooi dat deze bundel opdook terwijl hij vergeten leek. Zeker de moeite wa…Lees verder

Over Gust Gils

Gust Gils (20 augustus 1924 - 11 november 2002) was een Antwerps dichter. Gust Gils was een van de oprichters van het avant-gardetijdschrift Gard Sivik (1954). Verder was hij redacteur van Podium.

Zijn werken zijn verschenen in de absurdistische bundels Paraproza en de verzamelbundels Afschuwelijke roze yogurtman (1972) en Mijn plichtvergeten werk (1994).

Biografie

Gust Gils werd op 20 augustus 1924 geboren te Antwerpen. Hij was bediende maar hield zich in de marge bezig met allerlei kunstvormen. Op jonge leeftijd maakte de Antwerpenaar reeds tekeningen, schilderijen, monotypes, droge naalden, gravures, lino's en houtsneden. Aan het begin van de jaren vijftig begon Gils te beeldhouwen, hoofdzakelijk met hout. In diezelfde periode begon hij zijn eerste gedichten te schrijven.

In 1953 verscheen het debuut van Gils in eigen beheer (Partituur voor vlinderbloemigen) en in 1954 stond de dichte…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek