Boek
Nederlands
Een Joodse vrouw vlucht in 1936 voor de Gestapo naar de Oostenrijkse bergen. Onderweg ontmoet ze een dichter die zich nauwelijks bewust is van het geweld en de misdrijven in Duitsland.
Titel
De weg naar de grens
Auteur
Grete Weil
Vertaler
Kris Lauwerys Isabelle Schoepen
Nawoord
Ingvild Richardsen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Weg zur Grenze
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2023
382 p. : ill.
ISBN
9789029097482 (hardback)

Besprekingen

Een oorlogsroman over een Joodse vrouw die, terwijl ze op de vlucht is, verliefd wordt op een dichter.Duitsland, 1936. Monika Merton, wier echtgenoot al is omgekomen in het concentratiekamp Dachau, hoopt in Beieren de Oostenrijkse grens te kunnen oversteken. Onderweg ontmoet ze Andreas von Cornides, die zich nauwelijks bewust is van het geweld en de misdrijven in Duitsland. Ondanks zijn onwetendheid ontwikkelt Monika een zwak voor hem, en hij voor haar. Haar plan om te vluchten verzwijgt ze.Samen met Andreas verlaat Monika de trein in een afgelegen bergdorp. Ver van de rest van de wereld onthult Monika aan Andreas haar ware beweegredenen en vertelt ze over haar leven in München en in het turbulente Berlijn van de vroege jaren dertig. Beeldend en meevoerend geschreven. Voor een brede tot literaire lezersgroep. Met foto’s en illustraties in zwart-wit.Grete Weil (1906-1999) was een Duitse auteur en vertaler. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won …Lees verder

Over Grete Weil

Grete Weil (Margarete Elisabeth Dispeker, Rottach-Egern, 18 juli 1906 - Grünwald bij München, 14 mei 1999) was een Duitse schrijfster en vertaalster.

Grete Weil groeide op een in een liberaal, intellectueel milieu aan de Tegersee in Beieren. In 1932 trouwde ze met haar neef Edgar Weil. Na de machtsovername door de Nationaalsocialisten in 1933 emigreerde Edgar naar Amsterdam, waar hij een filiaal oprichtte van het chemisch-farmaceutische bedrijf van zijn vader. In 1935 voegde Grete zich bij hem.

In 1938 nam Grete Weil een fotostudio over in de Beethovenstraat (nr. 48). Ze woonde ernaast, tot ze in 1943 moest onderduiken. Haar echtgenoot werd in 1941 bij een razzia opgepakt en nog hetzelfde jaar in concentratiekamp Mauthausen vermoord.

Grete Weil overleefde de oorlog op haar onderduikadres aan de Prinsengracht. Ook haar moeder en broer hadden de jodenvervolging overleefd. In 1946 reisde ze naar Frankfurt am Main, waar ze haar jeugdvriend Walter Jokisch ter…Lees verder op Wikipedia