Boek
Nederlands

Onvoltooid : roman

Gie Bogaert (auteur)
+1
Onvoltooid : roman
×
Onvoltooid : roman Onvoltooid : roman

Onvoltooid : roman

Genre:
Een man en een vrouw, ieder met een ingewikkeld verleden, proberen in het reine te komen met zichzelf en hun verschillende werelden.
Titel
Onvoltooid : roman
Auteur
Gie Bogaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Uitgeverij Vrijdag, © 2022
157 p.
ISBN
9789464341089 (hardback)

Besprekingen

Belaagd door de grijparmen van liefde en tijd

Talloos veel schakeringen van het gevoel passeren de revue in Onvoltooid, Gie Bogaerts nieuwe roman over een gedesillusioneerde journalist die het verleden rauw op zijn bord krijgt.

Als fijnslijper van de intimistische roman, zo staat de Vlaamse auteur Gie Bogaert (°1958) te boek. Ooit mee ontdekt via Herman de Conincks Nieuw Wereldtijdschrift kwam hij terecht in de 'stille generatie'. Verhalen zonder stemverheffingen, schrijft hij.

Effectbejag, laat staan het grote gebaar, is aan hem niet besteed. Je moet je laten meedrijven door de besognes van zijn soms wat kopschuwe personages, worstelend met lang doorwerkende liefdesperikelen of belaagd door de grijparmen van de verstreken tijd.Zes jaar na het goed onthaalde Roosevelt (dat zich afspeelde op een Antwerps plein) maakt Bogaert weer een comeback. Ook Onvoltooid heeft een uitgesproken Antwerps decor. De richting fin de carrière schuivende journalist Bernard maakt voor het M&M-katern van de krant Metropool een veelgelezen reeks waarin hij levensverhalen optekent. Daarin krijgen eenzaamheid, verlangen, afscheid en gemis vrij spel: 'La solitudine', zo heten de interviews van de voormalige bu…Lees verder

Gemanipuleerde verhalen

In Onvoltooid praten een uitgerangeerde journalist en een kunstenares met elkaar over het leven.

Gie Bogaert schrijft vaak romans die zich afspelen op een vierkante meter. Toch zijn ze caleidoscopisch omdat hij een hele serie personages opvoert. In Roosevelt (2016) gaf hij niet alleen een stem aan een dozijn personages die geregeld over het gelijknamige Antwerpse plein dwaalden, maar was het plein zelf ook een personage. In Keizer Doede (1992) was er iets gaande in een dorp en voerde hij letterlijk tientallen figuren op in een mysterieus kluwen van relaties. Zijn nieuwe roman Onvoltooid vertelt een schijnbaar eenvoudiger verhaal waarin een oudere journalist het leven optekent van een vrouw die hij ontmoet tijdens een aantal sessies in Le Royal Café in een station dat wel eens dat van Antwerpen zou kunnen zijn. Hij doet dat niet van ganser harte in het kader van een rubriek voor het katern Mens & Maatschappij van zijn krant. Ooit was hij een geharde journalist die werd uitgezonden naar de brandhaarden van de wereld, nu moet hij luisteren naar verhalen over 'onvervuld…Lees verder

Een literaire roman gebaseerd op ware gebeurtenissen over afkomst en verwantschap, waarheid en leugen, hoop en teleurstelling, en het ongrijpbare verlangen dat we intimiteit noemen. Zij is een kunstenaar en adoptiedochter met een dove zoon en een troebele geschiedenis. Hij is een journalist die kort voor zijn pensionering door zijn verleden wordt ingehaald. In een wankele nieuwe vertrouwelijkheid proberen ze allebei met zichzelf en hun verschillende werelden in het reine te komen. 'Onvoltooid' is in poëtische stijl en met literair vakmanschap geschreven. De roman zal een publiek van vooral literaire lezers aanspreken. Gie Bogaert (1958) is een Belgische schrijver. Hij schreef meerdere boeken, waaronder 'Wat kwaad doen de tovenaars?’, ‘Hemelstof' en ‘Luchtgezichten’.

Over Gie Bogaert

Gie Bogaert (1958) is een Vlaams schrijver. In 1987 debuteerde hij met de verhalenbundel Klein Berlijns drama. Drie jaar later volgde zijn eerste roman Wat kwaad doen de tovenaars.

Zeven jaar lang werkte Gie Bogaert als columnist voor de cultuurzender Klara, Radio 1 en de tijdschriften Kunst & Cultuur en Het Kunstenpaleis. Met Kristien Hemmerechts, Walter van den Broeck, Bart Moeyaert, Robert Long en René Appel schreef hij de IKON/VRT-tv-filmreeks Over de liefde.

Gie Bogaert is germanist en werkt onder meer als docent proza aan de SchrijversAcademie te Antwerpen. Liefde, verlies en eenzaamheid zijn de centrale thema’s in zijn werk.

Hij was tot en met 2020 verbonden als voltijds leraar aan het Sint-Gabriëlcollege te Boechout.

Bibliografie

  • Klein Berlijns drama (1987)
  • Wat kwaad doet de tovenaars (1990)
  • Keizer Doede (1992)
  • Wat we met de lie…Lees verder op Wikipedia