Boek
Nederlands

De droomfabriek : roman

+1
De droomfabriek : roman
×
De droomfabriek : roman De droomfabriek : roman

De droomfabriek : roman

Genre:
Een jonge wiskundelerares op een achterstandsschool heeft de grootste moeite haar leerlingen onder controle te houden. Onverwacht ontwikkelt ze een band met een opstandige maar populaire leerlinge.
Titel
De droomfabriek : roman
Auteur
Gerwin Van der Werf 1969-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
285 p.
ISBN
9789025472412 (paperback)

Besprekingen

Tussen droom en daad

In De droomfabriek staat de strijd voor kansengelijkheid in het onderwijs centraal. Hoever mag een docent gaan om leerlingen bij de les te houden?

'Hier gaan we verder met leerlingbegeleiding', zegt Josie regelmatig tegen zichzelf. De 32-jarige vrouw is net begonnen als lerares wiskunde op een vmbo-afdeling in een achterstandswijk. Orde houden is onmogelijk: de leerlingen ondermijnen haar gezag en interesseren zich totaal niet voor haar vak. Ze merkt al snel dat het docentschap niet ophoudt bij de muren van het klaslokaal en gaat thuis bijles geven aan de brutale raddraaier Carmen uit klas 3A.

Tot zover volgt Gerwin van der Werf een voorspelbare verhaallijn in zijn nieuwste roman De droomfabriek. Het boek haakt in op een maatschappelijk actueel thema: de strijd voor kansengelijkheid in het onderwijs. De laatste jaren zijn er tal van succesvolle films, boeken en documentaires over dit onderwerp gemaakt. In de serie Klassen (2020) van Human, waar bijna een miljoen mensen naar keken, richtten de makers Sarah Sylbing en Ester Gould zich op de kinderen van groep 8 in Amsterdam-Noord. Sommige kinderen hebben zo'n moeilijke t…Lees verder

Een ontroerende en geestige roman over een falend onderwijssysteem en twee jonge mensen die elkaar harder nodig hebben dan hen lief is. Josie wordt zonder ervaring wiskundelerares op een school in een achterstandswijk. Ze heeft de grootste moeite met orde houden, en heeft het vooral zwaar te verduren met de populaire Carmen uit 3A, die zestigduizend volgers op Instagram heeft en denkt dat ze de regels aan haar laars kan lappen. Totdat Carmen Josie opeens om bijles vraagt, maar wel op één voorwaarde: dat moet bij Josie thuis. ‘De droomfabriek’ is in een trefzekere, toegankelijke literaire stijl geschreven met pakkende dialogen. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Gerwin van der Werf (1969) is schrijver, recensent en leraar muziek op een internationale school. In 2010 won hij de Nationale Gedichtenwedstrijd en hij stond met twee romans op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. In 2019 verscheen zijn roman ‘Strovuur', die op de shortlist stond voor het Beste Boek voor…Lees verder