Boek
Nederlands

Branco & Julia

In Branco & Julia kruisen de paden van de wat oudere curiosa- en antiekhandelaar Branco en de jonge kunstenares Julia. Beiden kopen los van elkaar oude foto’s op de Feira da Ladra, de rommelmarkt van Lissabon. Branco ziet ze als inspiratiebron voor een roman die hij wil gaan schrijven, Julia wil de foto’s gebruiken als uitgangsmateriaal voor haar schilderijen. Hun gedeelde bezit leidt noodgedw
Onderwerp
Kunstenaars
Titel
Branco & Julia
Auteur
Gert-Jan Van Den Bemd 1964-
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Branco en Julia
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2022
264 p.
ISBN
9789022338704 (paperback)

Besprekingen

Een leven in 482 foto's

Nadat hij met korte verhalen enkele prijzen in de wacht sleepte, debuteerde Gert-Jan van den Bemd in 2018 als romanschrijver met De verkeerde vriend. Hij had er al een carrière opzitten als endocrinoloog maar ook als beeldend kunstenaar.

Zijn derde roman Branco & Julia heeft in het midden een katern met een tiental zwart-witfoto's. Het zijn enkele van de foto's die gevonden werden door een oudere antiekhandelaar en een jonge kunstenares op de beroemde rommelmarkt van Lissabon, de Feira da Ladra (de 'dievenmarkt'). Branco is vooral blij met de vondst van Mensagem!, de enige dichtbundel die Fernando Pessoa uitbracht en die hij voor vijftig cent op de kop heeft getikt. Hij kleedt zich graag sjofel om bij de verkopers de suggestie te wekken dat hij weinig te spenderen heeft en stapt met een mengeling van branie en melancholie door het leven.

In alternerende hoofdstukken leren we Julia kennen, een jonge kunstenares die haar geld onder meer verdient als naaktmode…Lees verder

Over Gert-Jan Van Den Bemd

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Gert-Jan van den Bemd

Gerardus Johannes Christianus Maria (Gert-Jan) van den Bemd (Breda, 28 januari 1964) is een Nederlandse kunstenaar, wetenschapsjournalist en schrijver. Met zijn korte verhalen won hij diverse prijzen, onder andere Heel Nederland Schrijft (2015), de Aspe Award (2016) en de schrijfwedstrijd van het International Literature Festival Utrecht (ILFU) in 2017. In 2018 debuteerde hij als romanschrijver met De Verkeerde Vriend bij uitgeverij Manteau. In 2019 verscheen zijn tweede roman Na de val bij dezelfde uitgever.

Externe links

  • Profiel van Gert-Jan van den Bemd bij Standaard Uitgeverij
  • Persoonlijke website
Lees verder op Wikipedia