Klaas, een gevoelloze maar financieel zeer geslaagde zakenman, besluit zich op de hasjhandel te storten
Titel
De dominee / scen. en regie Gerrard Verhage ; geïnspireerd op het gelijknamige boek van Bart Middelburg
Regisseur
Gerrard Verhage
Acteur
Tygo Gernandt Cas Jansen Chantal Janzen Frank Lammers Peter Paul Muller Marcel Musters Huub Stapel
Naar het werk van
Bart Middelburg
Taal
Nederlands
Uitgever
[Hilversum]: A-Film, 2005
1 dvd-video
Oorspr. opname
2004
Speelduur
101 min.
Aantekening
Nederlands gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8716777050941

Besprekingen

Nederlandse maffiafilm uit 2004 van Gerrard Verhage, met Peter Paul Muller, Frank Lammers, Chantal Janzen e.a. Levensverhaal van het leven van de topcrimineel Klaas Bruinsma die in de afgelopen jaren nogal wat stof heeft doen opwaaien. Regisseur Verhage wilde geen reconstructie maken van het leven van Klaas Bruinsma. De filmmaker was op zoek naar het achterliggende drama, de drijfveren, de motieven, de angsten en verlangens. Volgens Annemart van Rhee (Algemeen Dagblad 16-9-'04) is dat maar ten dele gelukt. (...) Verhage schotelt het publiek best een aardig, en bij vlagen meeslepend, portret voor over het fanatisme en het amateurisme van de nedermaffia.' De dvd bevat geen extra's.

Over Gerrard Verhage

Gerrard Verhage (Hilversum, 28 december 1948 – Amsterdam, 6 april 2008) was een Nederlands filmregisseur.

Verhage wilde als kind geoloog worden, maar studeerde uiteindelijk Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

In 1974 was hij een van de oprichters van Het Amsterdams Stadsjournaal. Hij is sindsdien als regisseur actief, aanvankelijk van documentaires en vanaf de jaren negentig van speelfilms en televisieseries. Bij het grote publiek werd hij bekend als regisseur van De dominee (2004), een speelfilm geïnspireerd op het leven van drugshandelaar Klaas Bruinsma. Verhage kocht de filmrechten in 1995. Begin 1995 werd hij opgebeld door Etienne Urka, die aangaf dat hij niet met naam en toenaam genoemd wilde worden in de film en eventueel wel mede-financier van de film wilde worden, als zijn naam ongenoemd zou blijven. Bij de uitbreng van de film beschuldigde misdaadjournalist Bart Middelburg Verhage ervan dat die zich zou hebben late…Lees verder op Wikipedia

Suggesties