Boek
Nederlands

Vliegen zonder vleugels

Gerda Van Erkel (auteur)

Vliegen zonder vleugels

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
Vliegen zonder vleugels
Auteur
Gerda Van Erkel
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2008
198 p.
ISBN
9789059082731

Besprekingen

therapiepraktijk met schrijven. Het logischegevolg is een vruchtbare kruisbestuiving met diepgaande adolescentenromans als resultaat. Daarin verdiept ze zich in de geest van probleemjongeren (Zes maal een is zeven (1993), Leven op de rand (1996), De hemel is geen huis (2002)), van historische dappere en hedendaagse (zieke) vechters (Een dubbel vuurteken (2002), Mijn zoute zoen (2005)). Ze confronteert de lezer met de onmacht van haar personages (Rimpels en geruis (1998), Engel in rood (2003), Mijn zoute zoen (2005)), met hun onrust en het zoeken naar (een nieuw) evenwicht (Een rugzak vol, 2006).
In Vliegen zonder vleugels zet ze de innerlijke zoektocht verder vanuit een nieuw perspectief. Manthe, voor wie de toekomst er probleemloos uitziet, wordt plots geconfronteerd met een verschrikkelijk verleden. Net voor haar 18e verjaardag hoort ze dat haar ouders en zus niet omgekomen zijn in een auto-ongeval, maar dat haar broer Tibo ze heeft vermoord. Manthe, toen zeven, herinnert zich we…Lees verder
In deze probleemroman vertelt de Vlaamse jeugdschrijfster en therapeute hoe de 17-jarige Manthe (ik-figuur) ontdekt dat haar ouders en zus niet omgekomen zijn bij een auto-ongeval, maar dat haar broer Tibo hen heeft vermoord. Manthe, toen zeven, herinnert zich weinig en voelt zich belogen door haar grootouders, bij wie ze woont. Op zoek naar de waarheid en een motief bezoekt ze Tibo in de gevangenis. Ze heeft de gesprekken met hem nodig om haar eigen leven met haar vriend Arne weer te kunnen opbouwen. Aan de hand van onder meer foto's en een opgedoken briefje reconstrueert Manthe ondertussen moeizaam, in korte flashbacks, haar verleden. Vooral de ik-verteller en haar grootouders zijn daarbij geloofwaardig getekend. Dit is minder het geval voor Arne en Tibo. Toch zorgt de auteur voor een interessante uitwerking van haar bekende thema: de persoonlijke strijd van jongeren in moeilijke situaties en het nemen van verantwoordelijkheid. Vanaf ca. 14 jaar.

Vliegen zonder vleugels

Dat Gerda van Erkel naast schrijfster ook psychotherapeute is, bepaalt mee haar keuze van thema’s. De jongeren die zij als hoofdpersonages opvoert, worstelen om in het reine te komen met zichzelf, hun naaste omgeving en vaak ook het bredere maatschappelijk bestel. In ‘Vliegen zonder vleugels’ moet de achttienjarige Marthe leren leven met alles wat een afschuwelijk familiedrama met zich meebrengt. Pas elf jaar na de feiten onthullen haar grootouders het geheim rond de dood van haar ouders en oudere zus. Het verhaal over het auto- ongeluk was een leugen om haar te beschermen tegen de harde waarheid. Haar broer Tibo, destijds achttien jaar, heeft hen vermoord. Hij is niet naar een ver land geëmigreerd zoals haar werd voorgehouden, maar zit zijn straf uit in de gevangenis. Marthes wereld stort in. Het beeld dat zij heeft van een leuke broer, lijkt niet te kloppen. Ook haar zelfbeeld gaat aan diggelen. Zij is de zus van een monster. De relatie met haar vriend Arne breekt zij af: hij verdie…Lees verder

Over Gerda Van Erkel

Gerda van Erkel (Wilrijk, 13 april 1954) is een Vlaams schrijfster van jeugdboeken en romans voor volwassenen. Ze schreef ook enkele Vlaamse Filmpjes en sprookjes.

Ze werkt nog deeltijds als gestaltpsychotherapeut.

Werken

 • 1985 De bezem van Ambrosie: sprookjes (De Dageraad)
 • 1985 Olleke bolleke knol: sprookjes (De Dageraad)
 • 1985 Tussen twee oevers (Southoudt / 3de druk 1987)
 • 1985 Buiten regent het (Davidsfonds Leuven)
 • 1985 Thuiskomen in Comboukrou (Davidsfonds)
 • 1986 Help, wij verzuipen (De Dageraad)
 • 1987 Twee-sprong (Den Gulden Engel)
 • 1990 Sneeuw (Davidsfonds / Clauwaert Leuven)
 • 1990 Het verhaal van Janka/ Grenspaal 151/ De grote honger (Altiora)
 • 1993 Zes maal één is zeven (Davidsfonds / Infodok / 6de druk 2004)
 • 1994 Nachtvlinders (Davidsfonds / Infodok / 2de …Lees verder op Wikipedia