Boek
Nederlands

Huilen naar de maan

Gerda Van Erkel (auteur)
+1
Huilen naar de maan
×
Huilen naar de maan Huilen naar de maan

Huilen naar de maan

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Luna vlucht weg van haar ouderlijk huis en verwildert. Na enkele jaren tussen de honden geleefd te hebben, is de weg terug in de samenleving er een vol liefde, geduld en gevaar. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Huilen naar de maan
Auteur
Gerda Van Erkel
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2004
267 p.
ISBN
9789059081178

Besprekingen

Huilen naar de maan is het overlevingsverhaal van de kleine Luna. Nadat moeder Doeschka haar man en kind noodgedwongen verlaat, verwaarloost vader Igor de zesjarige kleuter. Luna gaat op zwerftocht en leeft gedurende enkele seizoenen geïsoleerd in een bos tussen drie honden. De jonge vrouw en politieke vluchtelinge Dehlia ontdekt haar in totaal verwilderde toestand. Beetje bij beetje wint ze Luna's vertrouwen en maakt ze van haar weer een mens.

Hoewel de inhoud ver weg ligt van Van Erkels eigentijdse adolescentenverhalen sluit de thematiek er toch indirect bij aan. Luna toont hoe een mens met doorzettingsvermogen kan overleven en hoe hij zelfs op jonge leeftijd met praktische problemen kan omgaan. Maar het verhaal toont vooral waar de grenzen tussen menselijk en zuiver dierlijk leven vervagen en welk proces het kind doormaakt om weer 'mens' te worden. Een geromantiseerd verhaal als het Jungleboek of Tarzan moet je hier zeker niet verwachten. [Jet Marchau]
Luna vlucht weg van haar ouderlijk huis en verwildert. Na enkele jaren tussen de honden geleefd te hebben, is de weg terug in de samenleving er een vol liefde, geduld en gevaar. Het verhaal van een klein meisje tegenover het harde Russische leven, de natuur, het wantrouwen van de mensen en de ongevoeligheid van het politieke systeem. Het geheel wordt zonder emoties, bijna als een kroniek verteld. Die emoties zitten des te meer in het verhaal zelf, de rake sfeerbeschrijving en de levendigheid. Mede door de lengte is het niet altijd eenvoudig geconcentreerd te blijven lezen. Van Erkel heeft in België enkele literatuurprijzen gewonnen. Vanaf ca. 12 jaar.

Over Gerda Van Erkel

Gerda van Erkel (Wilrijk, 13 april 1954) is een Vlaams schrijfster van jeugdboeken en romans voor volwassenen. Ze schreef ook enkele Vlaamse Filmpjes en sprookjes.

Ze werkt nog deeltijds als gestaltpsychotherapeut.

Werken

 • 1985 De bezem van Ambrosie: sprookjes (De Dageraad)
 • 1985 Olleke bolleke knol: sprookjes (De Dageraad)
 • 1985 Tussen twee oevers (Southoudt / 3de druk 1987)
 • 1985 Buiten regent het (Davidsfonds Leuven)
 • 1985 Thuiskomen in Comboukrou (Davidsfonds)
 • 1986 Help, wij verzuipen (De Dageraad)
 • 1987 Twee-sprong (Den Gulden Engel)
 • 1990 Sneeuw (Davidsfonds / Clauwaert Leuven)
 • 1990 Het verhaal van Janka/ Grenspaal 151/ De grote honger (Altiora)
 • 1993 Zes maal één is zeven (Davidsfonds / Infodok / 6de druk 2004)
 • 1994 Nachtvlinders (Davidsfonds / Infodok / 2de …Lees verder op Wikipedia