Boek
Nederlands

Het jaar van de draak

Ook verschenen als Papieren stem

Gerda Van Erkel (auteur)
+1
Het jaar van de draak
×
Het jaar van de draak Het jaar van de draak

Het jaar van de draak

Ook verschenen als Papieren stem

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
China, 1982. Huan is een voorbeeldige dochter, haar impulsieve broertje Tao is het tegenovergestelde. Als hij sterft, scheert Huan haar haren af en besluit nooit meer te praten. Ondertussen toont de mysterieuze Kun belangstelling voor haar en begint het protest tegen het communisme.
Titel
Het jaar van de draak
Ook verschenen als
Papieren stem
Auteur
Gerda Van Erkel
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2012
173 p.
ISBN
9789059084506 (paperback)

Besprekingen

Met Het jaar van de draak begeeft Gerda Van Erkel zich op glad ijs. Het verhaal speelt zich af in China, en de ik-verteller is een Chinees meisje. Kan een Vlaamse auteur de lezer een zonsondergang boven een rijstveld laten zien? Ja. En kan ze ons onderdompelen in de drukte van Beijing? Dat ook, ja, al is die ervaring wat minder sterk. Een paar details zitten niet in de haak — Chinezen hebben het nooit over lettertekens, maar over karakters, en ze maken uiteraard nooit boterhammen klaar voor onderweg — maar dat zijn onbeduidende missers in een boek dat verder vol zit met goed geplaatste weetjes over het Chinese leven, over gebruiken en bijgeloof, zonder dat het al te uitleggerig overkomt. Ook de vele spreuken dragen bij aan de Chinese sfeer, al kun je nooit de beknoptheid evenaren van de typische, in vier karakters gegoten Chinese wijsheden. En verder overtuigt ook de stem van de jonge Huan als dwingend perspectief.
Huan is twaalf wanneer haar broertje sterft, en op dat mo…Lees verder
Tot aan de dood van haar broertje Tao, geboren in het jaar van de draak, leidt Huan een zorgeloos leven in een Chinees dorp. Uit (onterecht) schuldgevoel besluit ze haar hoofd kaal te scheren, niet meer te praten en raakt daardoor geïsoleerd. De enige die nog contact met haar wil is Kun, een klas- en lotgenoot. Huan werkt met haar ouders op het rijstveld en doet op school erg haar best. In Peking komt ze via Kun in contact met het studentenverzet en neemt samen met haar geliefde Sheng-Du deel aan de strijd voor meer democratie en persvrijheid. Na toenemende spanningen zijn ze uiteindelijk genoodzaakt China te ontvluchten. Parallel aan de turbulente jaren tachtig volg je de psychologische ontwikkeling van Huan. Zonder enige kennis wat betreft de éénkindpolitiek en het totalitaire regime is het wellicht moeilijk om je in te leven en de problematiek te begrijpen. De karakters zijn nogal geïdealiseerd en zwart-wit. De politieke situatie wordt reëel weergegeven met verwijzingen naar histor…Lees verder

Het jaar van de draak

1982. De twaalfjarige Huan geeft zichzelf de schuld van de verdrinkingsdood van haar broertje Tao. Ze besluit zich kaal te scheren en niet meer te praten, in het idee dat ze zo haar broertje weer tot leven wekt voor haar ouders. Gevolg is een ontwricht gezin, waarin de moeder in haar verdriet verdrinkt. We volgen het leven van de stille Huan gedurende de jaren tachtig, jaren waarin ze zich volledig terugtrekt in haar eigen wereldje, en zo haar vader meer verdriet doet dan ze beseft. De catharsis volgt in Beijing, plaats van hevige studentenprotesten, waar Huan haar eigen individuele problemen geconfronteerd ziet met de grote vraagstukken waar China zich voor geplaatst ziet. In tijden waarin studenten van de lerarenopleiding serieuze hiaten lijken te vertonen in hun kennis over historische gebeurtenissen en aardrijkskundige feiten, is het misschien veel gevraagd om jongeren te interesseren voor zaken die gebeurden in een tijd die ze zelf niet hebben meegemaakt. Bovendien blijft de f…Lees verder

Over Gerda Van Erkel

Gerda van Erkel (Wilrijk, 13 april 1954) is een Vlaams schrijfster van jeugdboeken en romans voor volwassenen. Ze schreef ook enkele Vlaamse Filmpjes en sprookjes.

Ze werkt nog deeltijds als gestaltpsychotherapeut.

Werken

 • 1985 De bezem van Ambrosie: sprookjes (De Dageraad)
 • 1985 Olleke bolleke knol: sprookjes (De Dageraad)
 • 1985 Tussen twee oevers (Southoudt / 3de druk 1987)
 • 1985 Buiten regent het (Davidsfonds Leuven)
 • 1985 Thuiskomen in Comboukrou (Davidsfonds)
 • 1986 Help, wij verzuipen (De Dageraad)
 • 1987 Twee-sprong (Den Gulden Engel)
 • 1990 Sneeuw (Davidsfonds / Clauwaert Leuven)
 • 1990 Het verhaal van Janka/ Grenspaal 151/ De grote honger (Altiora)
 • 1993 Zes maal één is zeven (Davidsfonds / Infodok / 6de druk 2004)
 • 1994 Nachtvlinders (Davidsfonds / Infodok / 2de …Lees verder op Wikipedia