Boek
Nederlands

Doodgraag

Gerda Van Erkel (auteur)
+1
Doodgraag
×
Doodgraag Doodgraag
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Een jaar na de tsunami in Japan vindt Dorian (18, ik-figuur) op het strand van Middleton Island (Alaska) een bal met een Japanse tekst. Hij gaat op zoek naar de eigenaar. Een magisch-realistisch verhaal. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Reizen, Japan, Vloedgolven
Titel
Doodgraag
Auteur
Gerda Van Erkel
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds /Infodok, 2014
144 p.
ISBN
9789059085626 (paperback)

Besprekingen

Een jaar na de tsunami in Japan vindt de 18-jarige Dorian op het strand van Middleton Island (Alaska) een bal waarop een Japanse tekst staat. Na enig onderzoek blijkt dat de voetbal toebehoorde aan de 17-jarige Namiko. Samen met zijn vriendin en haar ouders reist Dorian naar Japan. Ze ontdekken dat Namiko om het leven is gekomen. Door een passage in de tijd belandt Dorian in een parallelle wereld. Hij bevindt zich dan in het lichaam van Namiko; het is kort voor de tsunami. Dorian hoopt te kunnen voorkomen dat de jongen om het leven komt. Dat pakt echter heel anders uit dan hij had verwacht. Het verhaal wordt in de ik-vorm verteld door Dorian. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een tekst in cursief, waarin onder meer Nakimo’s levensverhaal wordt verteld. Naast een verhaal over de impact van de ramp is het een verhaal over het verlangen naar vriendschap van de eenzame Nakimo, die vanwege het werk van zijn vader vaak verhuist en nergens iets op kan bouwen. Een magisch-realistisch verh…Lees verder

Doodgraag

Op een dag vindt de achttienjarige Dorian een bal op het strand, een bal vol Japanse tekens. Meteen weet Dorian dat dit geen gewone bal is maar iets bijzonder dat op hem ligt te wachten. Samen met zijn vriendin Alisha besluit hij op zoek te gaan naar het verhaal van deze bal. Dit brengt hen uiteindelijk naar Japan, waarbij je al snel de connectie maakt met de tsunami en diens enorme impact. Dorian en Alisha slagen erin de jongen die de bal kreeg op te sporen: Namiko. De bal lijkt Dorian mee te sleuren naar een ander leven. Dorian wordt Namiko en wordt genadeloos meegesleurd in diens leven, tot de dag dat de tsunami komt. Dorian alias Namiko tracht zich uit het leven van Namiko te bevrijden maar tevergeefs. Op het moment dat de vloedgolf het dorp overspoelt, wordt de bijzondere rol van de bal duidelijk en vervult hij zijn laatste plicht.
De prettige lay-out en dito schrijfstijl van Gerda van Erkel doen je het boek met plezier vastnemen. De originele plot – de tsunami bekeken vanu…Lees verder

Over Gerda Van Erkel

Gerda van Erkel (Wilrijk, 13 april 1954) is een Vlaams schrijfster van jeugdboeken en romans voor volwassenen. Ze schreef ook enkele Vlaamse Filmpjes en sprookjes.

Ze werkt nog deeltijds als gestaltpsychotherapeut.

Werken

 • 1985 De bezem van Ambrosie: sprookjes (De Dageraad)
 • 1985 Olleke bolleke knol: sprookjes (De Dageraad)
 • 1985 Tussen twee oevers (Southoudt / 3de druk 1987)
 • 1985 Buiten regent het (Davidsfonds Leuven)
 • 1985 Thuiskomen in Comboukrou (Davidsfonds)
 • 1986 Help, wij verzuipen (De Dageraad)
 • 1987 Twee-sprong (Den Gulden Engel)
 • 1990 Sneeuw (Davidsfonds / Clauwaert Leuven)
 • 1990 Het verhaal van Janka/ Grenspaal 151/ De grote honger (Altiora)
 • 1993 Zes maal één is zeven (Davidsfonds / Infodok / 6de druk 2004)
 • 1994 Nachtvlinders (Davidsfonds / Infodok / 2de …Lees verder op Wikipedia