Boek
Nederlands

Tot het Nederlandse volk

+1
Tot het Nederlandse volk
×
Tot het Nederlandse volk Tot het Nederlandse volk

Tot het Nederlandse volk

Genre:
Essay door de Vlaamse publicist over de Nederlandse volksaard, bepaalde eigenaardigheden van Nederlanders en hun omgang met allerlei maatschappelijke en politieke ontwikkelingen sinds de jaren zestig.
Onderwerp
Nederland
Titel
Tot het Nederlandse volk
Auteur
Geert Van Istendael
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2010
111 p.
ISBN
9789045017389 (paperback)

Besprekingen

De Belgische schrijver, dichter en essayist Geert Van Istendael (1947) heeft een speciale relatie met Nederland, waar hij een deel van zijn jeugd heeft doorgebracht. Hij heeft daar al eerder over geschreven, in 'Mijn Nederland' (2005)*, een poging om Nederland te verklaren voor wanhopige Nederlanders. Maar sindsdien is er veel gebeurd; de inwoners van 'het land van mest en mist' (De Génestet) hebben 'hun veelgeroemde nuchterheid afgeschud en betreden vastberaden het pad naar de waanzin'. Reden te over om hen de spiegel voor te houden van 'een zuiderling, die al zeker meer dan honderd keer uw land bereisd heeft, steeds verwonderd, soms bewonderend, af en toe boos, af en toe ook schuddebuikend van het lachen.' Een kostelijk boekje, over kerkgenootschappen en kut-Marokkanen, over fatsoen doen achter de dijken, en over het gidsland dat de weg niet meer weet. Genieten.

Over Geert Van Istendael

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tim De Couvreur

Geert van Istendael, het pseudoniem voor Geert Maria Mauritius Julianus Vanistendael (Ukkel, 29 maart 1947) is een prozaschrijver, dichter, essayist, publicist en vertaler. Voorheen was hij ook journalist en nieuwslezer.

Biografie

Van Istendael groeide op in een internationaal gericht en intellectueel milieu. Zo was zijn vader August Vanistendael, die drie dichtbundels publiceerde, persoonlijk raadgever van de (West-)Duitse bondskanselier Konrad Adenauer en kardinaal Frings van Keulen. Van Istendael bracht een gedeelte van zijn jeugd door in de Nederlandse stad Utrecht, in de wijk Oog in Al, en heeft sindsdien een grote (doch niet altijd onkritische) liefde voor Nederland en de Nederlanders gekoesterd. Hij is de broer van Frans Vanistendael, oud-hoogleraar fiscaal recht aan de Katholieke Universiteit Leuven en aldaar tot 2005 decaan van de faculteit rechtsgeleerdheid en van Stefan Vanistendael, publicist en demograaf.

Lees verder op Wikipedia