Boek
Nederlands

29 dingen en 1 afscheidszang

+1
29 dingen en 1 afscheidszang
×
29 dingen en 1 afscheidszang 29 dingen en 1 afscheidszang

29 dingen en 1 afscheidszang

Een kleine dertig makkelijk leesbare gedichten over alledaagse dingen als een potlood, springtouw, vensterbank, betontegel, weidepaal en een afscheidszang.
Titel
29 dingen en 1 afscheidszang
Andere titel
Negenentwintig dingen en één afscheidszang
Auteur
Geert Van Istendael
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
62 p.
ISBN
9789025452100 (paperback)

Besprekingen

De nieuwe bundel van de dichter (1947) bestaat uit twee reeksen. In de tweede, een afscheidszang, zegt hij 'zijn' Brussel vaarwel, de stad waar hij zo vaak en indringend over schreef: 'Breek, Brussel, breek, / ruk stukken uit uw hel'. Hij is op zoek naar 'een dal / waar alle wensen samenvloeien'. Een dal 'waar nooit een stad zich neerliet'. Maar helaas: 'zelfs rust en mest / worden de dorpen niet gegund'. In de eerste reeks gaat het er gemoedelijker aan toe. In achtregelige gedichten met een vast rijmschema maakt de dichter poëzie van dingen. Dat levert fraaie beelden op, zoals in 'Zakdoek': 'In frommels schuilt het ultieme lot van snot. / Verdriet heeft recht op plooien voor verdwijnen'. Mooi ook hoe de dichter een potlood toespreekt: 'Jouw punt trekt mij naar kilometers woorden / die mijn omzwachtelde gedachten scherpen. / Dankzij grafiet en klei krullen de koorden / die samen met de sleutels van de letters / gedichten opsluiten in het witte noorden // van het papier. Geen jota gaat…Lees verder

Over Geert Van Istendael

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tim De Couvreur

Geert van Istendael, het pseudoniem voor Geert Maria Mauritius Julianus Vanistendael (Ukkel, 29 maart 1947) is een prozaschrijver, dichter, essayist, publicist en vertaler. Voorheen was hij ook journalist en nieuwslezer.

Biografie

Van Istendael groeide op in een internationaal gericht en intellectueel milieu. Zo was zijn vader August Vanistendael, die drie dichtbundels publiceerde, persoonlijk raadgever van de (West-)Duitse bondskanselier Konrad Adenauer en kardinaal Frings van Keulen. Van Istendael bracht een gedeelte van zijn jeugd door in de Nederlandse stad Utrecht, in de wijk Oog in Al, en heeft sindsdien een grote (doch niet altijd onkritische) liefde voor Nederland en de Nederlanders gekoesterd. Hij is de broer van Frans Vanistendael, oud-hoogleraar fiscaal recht aan de Katholieke Universiteit Leuven en aldaar tot 2005 decaan van de faculteit rechtsgeleerdheid en van Stefan Vanistendael, publicist en demograaf.

Lees verder op Wikipedia