Boek Nederlands

De Effingers : roman

Gabriele Tergit (auteur), Meta Gemert (vertaler), Nicole Henneberg (nawoord)
+1
De Effingers : roman
×
De Effingers : roman De Effingers : roman

De Effingers : roman

Gabriele Tergit (auteur), Meta Gemert (vertaler), Nicole Henneberg (nawoord)
De hardcover is uitverkocht en vervangen door de paperback met ISBN 9789083007670. De Effingers volgt de levens van drie joodse families over vier generaties: de Berlijnse Oppners en Goldschmidts, en de kinderen van horlogemaker Effinger uit de (fictieve) woonplaats Kragsheim. De Effingers is een Berlijns epos dat zich afspeelt tussen 1878 en 1948. In het begin is het een typische familieroman,
Titel
De Effingers : roman
Auteur
Gabriele Tergit
Vertaler
Meta Gemert 1951-
Nawoord
Nicole Henneberg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Effingers
Uitgever
[Zorgvlied]: Uitgeverij Van Maaskant Haun, 2020
733 p.
ISBN
9789083007625 (hardback)

Besprekingen

De Buddenbrooks, maar dan plezierig grillig

Het is bij De Effingers onmogelijk niet te denken aan die andere grote Duitse familiekroniek, De Buddenbrooks. Maar de filmische verteltrant en snelle scènes geven het boek een geheel eigen karakter.

In 1865 neemt de Duits-Joodse bankier Emmanuel Oppner zijn bruid Selma mee naar Parijs. Na een bezoek aan het Louvre, de Tuilerieën en de Notre-Dame valt zij plotseling flauw en belandt in het ziekenhuis. Wat blijkt: de jonge vrouw had in het bijzijn van een heer, al was die nu haar echtgenoot, geen toilet durven bezoeken. Als Emmanuel van de dokter verneemt wat er is gebeurd, kan hij alleen maar verrukt zijn over zo veel onschuld en fijngevoeligheid.

Een terloopse anekdote, aan het eind van een hoofdstuk over heel iets anders. Meer heeft journalist en schrijver Gabriele Tergit (1894-1982) niet nodig om personages, een milieu, een tijdgeest te schetsen. Dat doet ze in haar debuut uit 1931, de satirische roman Käsebier verovert de Kurfürstendamm (vorig jaar in het Nederlands verschenen), en dat doet ze ook in de familiekroniek De Effingers (1951), die zij beschouwde als 'veruit mijn belangrijkste boek'.

In ruim zevenhonderd pagina's volgt Tergit drie Dui…Lees verder