Boek
Nederlands

De eerste trein naar Berlijn : roman

Gabriele Tergit (auteur), Jan Bert Kanon (vertaler)
Een Amerikaanse journaliste bezoekt met haar oom Duitsland en raakt verstrikt in de verwarring van het naoorlogse leven.
Onderwerp
Duitsland ; 1945-
Titel
De eerste trein naar Berlijn : roman
Auteur
Gabriele Tergit
Vertaler
Jan Bert Kanon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der erste Zug nach Berlin
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Maaskant Haun, 2023
135 p.
ISBN
9789083310411 (paperback)

Besprekingen

Een satirische naoorlogse novelle (135 p.) van Gabriele Tergit over de geestelijke en de politieke toestand waarin de Duitsers zich na de Tweede Wereldoorlog bevonden. De lezer volgt de jonge, naïeve Amerikaanse journaliste Maud die samen met haar oom Duitsland bezoekt, alwaar ze verstrikt raakt in de verwarring van het naoorlogse leven. Ze ontmoet Russen en Engelsen, observeert haar Amerikaanse collega's en Duitsers van verschillende politieke signatuur, en schetst de pogingen van geallieerden uit Oost en West om een Duitse maatschappij op te bouwen die overeenstemt met hun eigen ideeën. Talig en met gevoel voor ironie geschreven, grotendeels in dialoogvorm. Voornamelijk geschikt voor literaire lezers. Gabriele Tergit (1894-1982) werd geboren in een welgesteld Berlijns-Joods milieu. Ze studeerde geschiedenis en filosofie, waarna ze zich richtte op de journalistiek. In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog week ze uit naar Palestina en later naar Londen. Ze schreef meerdere romans.

Over Gabriele Tergit

Gabriele Tergit, pseudoniem van Elise Hirschmann (Berlijn, 4 maart 1894 - Londen, 25 juli 1982), was een in Duitsland geboren Duits-Britse schrijfster en journaliste van Joodse herkomst.

Leven

Tergit werd geboren in een welgesteld Joods fabrikantengezin. Ze studeerde geschiedenis en filosofie aan de universiteiten van Berlijn, München, Heidelberg en Frankfurt am Main en promoveerde in 1923 op een proefschrift over de natuurwetenschapper en democratische politicus Carl Vogt. Na haar studies richtte ze zich uiteindelijk toch weer op de journalistiek. Van 1924 tot 1933 werkte ze als rechtbankverslaggeefster voor meerdere Berlijnse kranten, waarbij ze zich sociaal-kritisch opstelde ten opzichte van de rechterlijke macht. Ook droeg ze regelmatig bij aan het anti-facistische weekblad Die Weltbühne.

Na de machtsovername door de nazi's in 1933 week Tergit via Tsjecho-Slowakije uit naar Palestina, waarover ze een nooit uitgegev…Lees verder op Wikipedia