Boek
Nederlands

De gelijktijdigheid der dingen : roman

Frouke Arns (auteur)
+1
De gelijktijdigheid der dingen : roman
×
De gelijktijdigheid der dingen : roman De gelijktijdigheid der dingen : roman

De gelijktijdigheid der dingen : roman

Genre:
Een oude Duits-Noorse vrouw helpt een Syrische vluchteling die via de Arctische route Noorwegen heeft bereikt; tijdens zijn herstel komt haar eigen vluchtverhaal uit 1945 weer naar boven.
Extra onderwerp
vluchtelingen
Titel
De gelijktijdigheid der dingen : roman
Auteur
Frouke Arns
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2021
232 p.
ISBN
9789029544801 (paperback)

Besprekingen

Op reis door een gedeeld verleden

Een jongen op de vlucht en een eenzame weduwe vinden herkenning bij elkaar. Met Helena en Nizar heeft Frouke Arns twee aangrijpende portretten getekend.

Uitgeput belandt de 20-jarige vluchteling Nizar in een koude winternacht bij de 80-jarige weduwe Helena. Zij woont vlakbij de Noors-Russische grens, die de jonge Syriër net is overgestoken. In haar debuutroman De gelijktijdigheid der dingen combineert Frouke Arns, die eerder enkele dichtbundels publiceerde, ontroerend de levensgeschiedenis van de oude vrouw met het verhaal van de jonge jongen.

Helena is afkomstig uit het vroegere Duitse Silezië, na de Tweede Wereldoorlog aan Polen toegewezen. De Sileziërs werden gedwongen hun vertrouwde omgeving te verlaten en streken als Heimatvertriebene elders in Duitsland neer. Daar werden ze vaak vijandig bejegend als armoedige vluchtelingen.

Door haar huwelijk met een Noor is Helena in Noorwegen terechtgekomen. Ze weet wat het is berooid en ontheemd te zijn en met die gevoelens observeert ze Nizar, die een etmaal lang in diepe slaap op haar bank ligt. Nizar, homoseksueel, is afkomstig uit een liefdevol academisch …Lees verder

Debuutroman van de Nederlandse schrijfster Frouke Arns (1964) die eerder dichtbundels publiceerde, waarvan ‘De camembertmethode’ genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs. Ze is voormalig stadsdichter van Nijmegen. In deze vluchtroman zijn twee vluchtverhalen knap in elkaar gevlochten. Een jonge Syrische vluchteling steekt via de Arctische route de grens tussen Rusland en Noorwegen (Finnmark) over, waar Helena, een oude Duits/Noorse vrouw, zich over hem ontfermt. Helena redt hem en terwijl hij herstelt, komt haar eigen naoorlogse vluchtverhaal van Heimatvertriebene in 1945 naar boven. Goed geconstrueerde roman waarin we steeds meer te weten komen over de levens van de twee hoofdpersonen. Het zit vol tegenstellingen: oude vrouw - jonge man, warme Syrië - koude Noorwegen, actualiteit - geschiedenis. Diep menselijk verhaal over vluchten, verlies, overleven en veerkracht. Door het poëtische taalgebruik en de sferische sneeuwlandschappen is dit een prettig leesbare roman die een groo…Lees verder