Boek
Nederlands

En altijd maar verlangen : de liefdesoorlog van mijn ouders

+1
En altijd maar verlangen : de liefdesoorlog van mijn ouders
×
En altijd maar verlangen : de liefdesoorlog van mijn ouders En altijd maar verlangen : de liefdesoorlog van mijn ouders

En altijd maar verlangen : de liefdesoorlog van mijn ouders

In brieven aan zijn overleden ouders denkt de bekende interviewer (1957) terug aan hun huwelijk, dat eindigde in een vechtscheiding, en aan zijn eigen schuldgevoelens over zijn jarenlange weigering van contact met zijn moeder nadien.
Titel
En altijd maar verlangen : de liefdesoorlog van mijn ouders
Auteur
Frénk Van der Linden
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2021
209 p.
ISBN
9789024588565 (hardback)

Besprekingen

De bekende interviewer (1957) vertelt zeer openhartig over het huwelijk van zijn ouders dat idyllisch begon, maar eindigde in een vechtscheiding nadat zijn moeder het gezin verliet voor een andere man. De jonge Frénk en zijn zus weigerden jarenlang ieder contact met haar, tot zij als volwassenen anders gingen denken over de redenen voor haar vertrek. Na zich eerst met hun moeder verzoend te hebben, slaagden zij er later in ook weer contact tussen hun ouders tot stand te brengen. Van der Linden vertelt de geschiedenis in de je-vorm, in korte fragmenten (brieven), gericht aan Mam en Pa afzonderlijk en gezamenlijk. Die je-vorm leest hier en daar wat ongemakkelijk, maar uit alle brokstukken ontstaat een treffend beeld van dit huwelijk, het opgroeien van de auteur in de Bollenstreek en de schuldgevoelens waarmee hij, eenmaal volwassen, worstelde over zijn houding tegenover zijn moeder. In 2009 maakte Van der Linden de documentaire 'Verloren band' waarin hij met zijn ouders sprak over hun r…Lees verder

Wrok als schild voor een gekrenkt hart

Frénk van der Linden schrijft een schitterend boek over het huwelijk en de scheiding van zijn ouders, en zijn eigen rol daarin.

Frénk van der Linden richt in En altijd maar verlangen. De liefdesoorlog van mijn ouders het woord tot zijn, inmiddels overleden, ouders. De brieven bevatten scènes van een jeugd in de Bollenstreek van de jaren zestig, bespiegelingen over Van der Lindens liefdesleven en anekdotes over de zorg voor zijn dementerende moeder. Maar het zijn vooral de herinneringen van een kind aan een huwelijk en een scheiding.

Journalist en interviewer Frénk van der Linden (Haarlem, 1957) groeide op in een eenvoudig gezin. Vader ('karakterkop', type man dat zijn eigen tanden trekt) was vrachtwagenchauffeur, moeder ('filmdiva-achtige verschijning') verdiende wat bij in de schoonmaak en de bollenschuur. Geluk was een 'gehaktbal met mayonaise': klodder Duyvis, hap - feest. Vader Van der Linden werkte lange dagen en had weinig tijd voor zijn jonge vrouw. "Jij ligt nog liever onder die vrachtwagen dan onder mij", verweet zij hem eens. In haar verlangen naar aandacht en intimitei…Lees verder