Boek
Nederlands

De deal van je leven

Fredrik Backman (auteur), Edith Sybesma (vertaler)
Als een geslaagd zakenman ziek wordt, gaat hij nadenken over zijn gezinsleven; de confrontatie in het ziekenhuis met een doodziek vijfjarig meisje gaat zijn leven bepalen.
Onderwerp
Lotsbestemming
Titel
De deal van je leven
Auteur
Fredrik Backman
Vertaler
Edith Sybesma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Ditt livs affär
Uitgever
Amsterdam: Volt, © 2021
88 p. : ill.
ISBN
9789021423524 (hardback)

Besprekingen

De deal van je leven

Eerste zinnen. Dag, zoon. Straks word je wakker, het is de ochtend van kerstavond in Helsingborg en ik heb iemand gedood.

 

 

 

Je moet al een eersteklas eikel zijn om op de afdeling oncologie een sigaret op te steken, zeker in het bijzijn van een vijfjarig meisje dat dra onder het mes moet. De man over wie het hier gaat, wéét dat hij een klootzak is – dat is blijkbaar nodig als je een fortuin wil vergaren – en hij heeft lak aan de burgerlijke noties van geluk: ‘Geluk is een emotie voor kinderen en dieren, het heeft geen biologische functie. Gelukkige mensen creëren niets, hun wereld is er een zonder kunst, muziek of wolkenkrabbers, zonder ontdekkingen of innovaties.’ Op de bewuste kankerafdeling waart ook een oudere dame rond, gewapend met een namenlijst. De man kent haar vaag: ze was erbij toen hij bijna onder een trein sukkelde, ze stond aan het sterfbed van zijn moeder. Instinctief weet hij dat hij met die dame een deal kan sluiten, dat hij kan voorkomen dat een naam van haar lijst wordt geschrapt. Misschien is het nog niet te laat, misschien kan …Lees verder

Een geslaagd zakenman wordt geconfronteerd met een ernstige ziekte. Hij ontmoet in het ziekenhuis een doodziek vijfjarig meisje. Dit brengt hem - kort voor kerst - aan het denken. Hij ontmoet 'de vrouw met de grijze trui', de verpersoonlijking van de dood en komt tot goede gedachten, ook richting zijn zoon (die in alles zijn tegenpool is). Hij krijgt vrede met de deal die hij heeft gesloten. De Zweedse schrijver (1981) die beroemd werd met zijn, ook verfilmde, roman 'Een man die Ove heet', schreef deze indringende novelle in de decembermaand met als decor Helsingborg, de plaats waar hij opgroeide. Het boek is prachtig uitgegeven met fraaie wintertekeningen en zal, zeker in de kersttijd, velen laten nadenken over het eigen leven. Mooie novelle, uitstekend geschreven, voor een groot publiek.

Over Fredrik Backman

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Albin Olsson

Fredrik Backman is een Zweeds columnist, blogger en auteur. Zijn meest bekende boek is Een man die Ove heet.

Biografie

Fredrik Backman groeide op in Helsingborg. Hij heeft geschreven voor Helsingsborgs Dagblad en Moore Magazine. Hij debuteerde in 2012 met Een man die Ove heet. Dat boek is inmiddels in vijfentwintig talen vertaald. De verfilming ging in première op 25 december 2015. Hij is getrouwd met Neda Shafti Backman.

Bibliografie

  • En man som heter Ove (2012); Een man die Ove heet (2013)
  • Saker min son behöver veta om världen (2012); Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld (2016)
  • Min mormor hälsar och säger förlåt (2013); Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt (2014)
  • Britt-Marie var här (2014); Britt-Marie was hier (2015)
  • Och varje morgon blir väge…Lees verder op Wikipedia