Boek
Nederlands

De tocht : een gedicht

Frans Budé (auteur)
+1
De tocht : een gedicht
×
De tocht : een gedicht De tocht : een gedicht

De tocht : een gedicht

Gedicht waarin de dichter een beeld van Auguste Rodin een voetreis laat maken van Frankrijk naar Nederland.
Titel
De tocht : een gedicht
Auteur
Frans Budé
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2021
125 p. : ill.
ISBN
9789029094436 (paperback)

Besprekingen

Geïnspireerd door het beeld 'L'Homme qui marche' van Auguste Rodin (1840-1917) zet dichter Frans Budé (1945) in gedachten dit beeld in beweging, op een lange reis van Frankrijk naar Nederland, die hij beschrijft in een proloog, de tocht en een epiloog. Deze dichter (reeds vijftien bundels) mag zich onderscheidend noemen en is niet in een vakje onder te brengen. 'De tocht' bestaat uit een in korte strofes opgedeelde lange prozatekst, waardoor de tekst boeiend kan zijn voor elke lezer. In een passage in dit gedicht zegt Budé: ‘Wandelende man heeft / met hem te doen, wat smeult er in zijn ziel waar geen plaats is / voor hartstocht en de tijd lijkt stilgezet’. Elk pagina beschrijft een interessante passage van de tocht. En lijkt een volwaardige dag te beschrijven. Toegankelijk voor eenieder, maar tegelijkertijd vraagt de tekst wel om na te denken. De bundel lijkt op een kunstzinnig reisverslag zonder omhaal. De lezer ziet de scenes in de bundel in gedachten voorbij trekken. Eigenlijk hoor…Lees verder

Over Frans Budé

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Riet Budé-Dolders

Franciscus Hyacinthus Gerardus Antonius (Frans) Budé (Maastricht, 28 december 1945) is een Nederlands dichter. Zijn eerste bundel verscheen in 1984, waarna hij een groot oeuvre van poëzie, proza en essays opbouwde.

Korte biografie

Budé debuteerde op drieëntwintigjarige leeftijd met gedichten in Elseviers Weekblad. Zijn debuutbundel Vlammend marmer verscheen pas jaren later, in 1984, bij het gerenommeerde uitgevershuis Meulenhoff, waaraan hij tot op de dag van vandaag verbonden is.

Van Budé verschenen tot nu toe dertien dichtbundels, een novelle, een boek met beschouwend proza en een bundeling prozastukken die ook als een vermomde autobiografie zijn te lezen: De dagen. Zijn werk is te plaatsen in de traditie die in Nederland wordt vertegenwoordigd door dichters als Gerrit Kouwenaar en H.C. ten Berge: oeuvrebouwers die een grote nadruk leggen op het ‘talige’ karakter van hun dichtwerk.

Budé…Lees verder op Wikipedia