Boek
Nederlands

Slapend rijk en andere verhalen

Franca Treur (auteur), Olivia Ettema (illustrator)
In 37 korte verhaaltjes portretteert de auteur de moeilijkheden en de mogelijkheden van het moderne leven.
Titel
Slapend rijk en andere verhalen
Auteur
Franca Treur 1979-
Illustrator
Olivia Ettema
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2018
142 p.
ISBN
9789044636864 (hardback)

Besprekingen

Vakkundig verstoort ze de harmonie

De bundel korte verhalen van Franca Treur ziet er gezellig uit, maar het kan er in het boekje snoeihard aan toe gaan.

Het lijkt een kleinigheidje, de nieuwe bundeling van ultrakorte verhalen van Franca Treur onder de titel Slapend rijk, maar het gewicht zit hem niet in de omvang. Ook de tekeningen van Olivia Ettema, waarop de personages elkaar zo zelden aankijken dat het geen toeval meer kan zijn, ogen alleen door het kleurgebruik gezellig. Laat men zich niet in de luren leggen; het kan er in dit boekje snoeihard aan toe gaan.

Eens te meer door de snelheid. Twee jaar geleden lieten Treur en Ettema in X & Y, de eerste bundeling van hun rubriek in nrc next, zien hoe snel stellen en andere koppels in rollenspel verzeild raken, waardoor ze zich als stripfiguurtjes gaan gedragen - alsof ze wéten dat er een tekenaar met hen bezig is. In de psychologische miniaturen uit Slapend rijk voegt Treur aan dat thema een nieuw element toe: herhaaldelijk toont ze aan, en meestal heeft ze daar slechts één alinea voor nodig, hoe razendsnel de verwachtingen, dromen en daden van haar do…Lees verder

Bestsellerauteur Franca Treur (1979) heeft met dit kleine bundeltje verhalen (142 pagina's) weer een paar juweeltjes geschreven. In de verhaaltjes, de meeste zijn twee pagina's, wordt ons een inkijkje gegund in het leven van alledag, met zijn 21e-eeuwse ingewikkeldheden. Door op speelse wijze aan te geven wat er onder de gewone dialogen of situaties schuilt, wordt de lezer met zachte hand gedwongen om na te denken over zijn of haar eigen leven. De illustraties van Olivia Ettema zetten de eenzaamheid – de rode draad in de bundel – nog eens heel fraai neer en voegen zeker een meerwaarde toe aan de verhalen. Voor een breed lezerspubliek.

Over Franca Treur

CC BY 3.0 - Foto van/door Filip Naudts

Franca Treur (nabij Meliskerke, 23 juni 1979) is een Nederlandse schrijfster en freelance journaliste voor NRC Handelsblad en nrc.next.

Levensloop

Treur groeide op in een bevindelijk gereformeerd boerengezin in het Zeeuwse Meliskerke. Na de middelbare school, het Calvijn College, studeerde ze psychologie en later Nederlands en literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden. In Leiden werd ze lid van het dispuut Panoplia, onderdeel van de landelijke reformatorische studentenvereniging. Volgens een kranteninterview ontdekte zij tijdens haar studie de vermeende overeenkomsten tussen verhalen uit oude culturen (zoals het zondvloedverhaal uit het Gilgamesj-epos, ca. 2100 v.Chr., en het scheppingsverhaal uit het Babylonische Enoema Elisj, 20e eeuw v.Chr.) en die uit de Bijbel, wat haar ervan overtuigde dat dergelijke verhalen slechts waren opgesteld om troost te bieden aan de mens. Bovendien had zij nooit daadwerkelijk h…Lees verder op Wikipedia