Een jongen en zijn vriendin worden geobsedeerd door moordwapens, en ontvreemden een exotisch mes van een missietentoonstelling. Dramatische verwikkelingen zijn het gevolg
Titel
Het mes / regie Fons rademakers ; scen. Hugo Claus naar zijn gelijknamige novelle
Regisseur
Fons Rademakers
Scenarist
Hugo Claus
Taal
Nederlands
Uitgever
[Hilversum]: A-Film, 2003
1 dvd-video
Oorspr. opname
1961
Speelduur
89 min.
Aantekening
Breedbeeldeditie Nederlands gesproken Ondertiteling : Nederlands, Duits, Frans, Engels
EAN
8716777039601

Besprekingen

Nederlandse speelfilm in zwart-wit uit 1961 van Fons Rademakers. Met Reitze van der Linden, Marie Louise Videc, Ellen Vogel en Paul Cammermans. Naar de novelle van Hugo Claus. De Speelfilmencyclopedie geeft 3 sterren: '(...) Drama met sterke momenten over een puber en zijn vriendin, en de op die leeftijd schokkende zaken die zich in de wereld van volwassenen kunnen voordoen. Rademakers regisseerde Marie-Louise en Reitze meesterlijk. Een film met allure en fraaie camerabeelden van Eddy van der Enden.' Uitstekende technische kwaliteit. Bekroond met een Zilveren Roos.

Over Fons Rademakers

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Alphonse Marie (Fons) Rademakers (Roosendaal, 5 september 1920 – Genève, 22 februari 2007) was een Nederlandse acteur, filmregisseur en filmproducent. In 1960 werd zijn eerste speelfilm genomineerd voor een Oscar. In 1987 kreeg hij een Oscar voor De aanslag (1986).

Biografie

Rademakers werd geboren als zoon van de plaatselijke gemeentesecretaris. Hij was aanvankelijk acteur en toneelregisseur. In 1955 wist hij echter voor zichzelf een beurs van de overheid voor een buitenlandse filmstage te regelen (de Filmacademie bestond in die tijd nog niet). Met de kennis die hij opdeed op de set bij Vittorio De Sica in Rome, en later bij Jean Renoir en Joris Ivens in Parijs, wilde hij bij thuiskomst een Nederlandse speelfilmindustrie helpen opzetten.

Rademakers debuteerde met Dorp aan de rivier (1958), de eerste Nederlandse speelfilm die werd genomineerd voor een Oscar.

Hij ontwikkelde een voorliefde voor verfilm…Lees verder op Wikipedia