Boek
Nederlands

Waardigheid is kwetsbaar : essays

Ferdinand Von Schirach (auteur), Marion Hardoar (vertaler), Hans Driessen (vertaler)
Titel
Waardigheid is kwetsbaar : essays
Auteur
Ferdinand Von Schirach
Vertaler
Marion Hardoar Hans Driessen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Würde ist antastbar
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2016
126 p.
Aantekening
De hier gebundelde essays verschenen tussen februari 2010 en september 2013 in Der Spiegel
ISBN
9789029504782 (paperback)

Besprekingen

ONZE VRIJHEID staat op het spel

ESSAYS. Als advocaat die zich uitsluitend met strafrecht bezighield, verzamelde de Duitse bestsellerauteur Ferdinand von Schirach een dik dossier over de kwalen van onze democratische instellingen. In dertien essays legt hij zakelijk en glashelder uit wat hem op de lever ligt. Een absolute aanrader.

Offeren wij onze vrijheid op in naam van onze veiligheid? Waarom zijn referenda gevaarlijk? Bestaat het gevaar dat we vrouwen opnieuw als fokvee zullen behandelen? Waarom is terrorisme bepalend voor onze democratie? Hebben de media een nefaste invloed op de rechtsgang? Waarom is de waarheid van een proces alleen maar een theorie over de werkelijkheid? Waarom is martelen een beschavingsbreuk?

Over deze en talloze andere fundamentele vragen buigt Ferdinand von Schirach (°1964) zich in dertien korte essays, die hij tussen februari 2010 en september 2013 voor Der Spiegel schreef. Von Schirach heeft één allesoverheersende bekommernis: onze vrijheid, en daarmee ook onze waardigheid, is kwetsbaar. Meer zelfs, ze staan voortdurend onder druk. Maar wat houden vrijheid en waardigheid eigenlijk in?

Flinterdunne grens

Ferdinand von Schirach is vooral bekend als auteur van zijn internationale rechtbankbestsellers Misdaden, Schuld…Lees verder

'Waardigheid is dat we de medemens niet buitensluiten'

De bestsellende misdaadauteur en advocaat Ferdinand von Schirach schreef essays waarin hij zijn geloof en hoop in de rechtsstaat belijdt.

Het Café Grosz op de Kurfürstendamm in Berlijn ademt stemmige grandeur uit. Het is maandagochtend en ik ontmoet er Ferdinand von Schirach (51). Mijn jas hangt nog niet aan de stoel en hij steekt al enthousiast van wal over het interview met Angela Merkel van de avond voordien. De Duitse bondskanselier werd een uur lang door journaliste Anne Will uitgevraagd over haar vluchtelingenbeleid. Dat verdedigde ze met muurvaste overtuiging. De woorden 'wir schaffen das' gelden nog altijd, zei ze. Merkel haalde er zelfs het eerste artikel van de Duitse grondwet bij. 'Die Würde des Menschen ist unantastbar', aan de menselijke waardigheid kun je niet raken.

Dat net nu deze bundel essays van de Duitse successchrijver en -advocaat Ferdinand von Schirach in het Nederlands verschijnt, is een gelukkig toeval. Schirach is een groot liefhebber van de grondwet en de grote principes die daarin vastgelegd liggen. De auteur van de verhalenbundels Misd…Lees verder

WAARDIGHEID IS KWETSBAAR

De eerste zin Heeft u het bondskanselierduel gezien dat op zenders het hoogtepunt van de verkiezingsstrijd werd genoemd? 

Strafpleiter wordt schrijver – zo zou je de carrière van Ferdinand von Schirach heel beknopt kunnen samenvatten. Wat als een nachtbaantje begon – Von Schirach noemt zichzelf een insomniac – groeide uit tot een fulltimejob, in die mate dat zijn arts hem verplichtte te kiezen tussen recht en woord. Gelukkig koos hij het laatste, want met deze essaybundel bewijst Von Schirach opnieuw zijn talent om moeilijke thema’s helder en spits te behandelen. Deze dunne bundel verzamelt essays die eerder in Der Spiegel verschenen. De onderwerpen lopen danig uiteen: de aantasting van onze grondrechten, de rechtvaardige strijd der feministen en – het mag ook lichter – het genot van roken en de zegen van de iPad. Hoewel sommige teksten gedateerd zijn, en vaak specialistisch – waar hij Duitse rechtszaken citeert, hadden er gerust wat verhelderende voetnoten bij gemogen – steek je bij elk essay wel iets op en – belangrijker – stel je vanzelfsprekendheden …Lees verder

In deze bundel beschouwingen wordt ingegaan op controversiële actuele maatschappelijke en ethische vraagstukken. In dertien verschillende beschouwingen komen op scherpzinnige wijze thema's zoals terbeschikkingstelling, terrorisme en feminisme aan bod. De schrijver is een bekende Duitse strafrechtadvocaat en heeft reeds eerder boeken geschreven. De teksten kenmerken zich door originaliteit, toegankelijkheid en persoonlijke karakter. Een onconventionele kijk op de besproken vraagstukken en de rechtsstaat wordt in de teksten door de schrijver niet uit de weg gegaan. Deze elementen maken de teksten zonder meer het lezen waard. Dit boek is bestemd voor iedereen die de wereld met een kritische blik wil beschouwen.

Suggesties