Boek
Nederlands
Een zestienjarige jongen moet de hele zomer studeren om niet te blijven zitten, maar wat een weinig spannende zomer leek te worden blijkt een keerpunt als hij voor het eerst verliefd wordt.
Titel
De grote zomer
Auteur
Ewald Arenz
Vertaler
Lucienne Pruijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der große Sommer
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2022
303 p.
ISBN
9789046829615 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Herinneringen aan je eerste lief

Voor vakantielectuur kunt u rekenen op rasverteller Ewald Arenz (56), die een roman schreef over de magie van de eerste verliefdheid en de herinneringen die we allemaal koesteren.

Tijdens een stille herfstnamiddag loopt een man op middelbare leeftijd over het kerkhof. Hij is op zoek naar een graf dat er al ligt sinds hij een jongeling was en dat een betekenisvol aandenken is aan de zomer toen alles veranderde, de zomer waarvan je er maar één hebt in je leven. Misschien is het verdriet dat hem naar dit kerkhof drijft, beseft hij, maar wellicht is het ook een verlangen naar die zomer, en de zinderende magie van de eerste keren.

Ewald Arenz neemt ons in zijn roman De grote zomer mee naar de vakantiemaanden van 1981, toen Friedrich, de man op het kerkhof, zestien was en herexamen had. Daarom mocht hij niet mee met zijn ouders op vakantie en diende hij zes weken bij zijn grootouders te logeren. Iedere dag tussen acht en twaalf studeren, verordonneerde zijn stuurse grootvader, directeur van een bacteriologisch instituut, en daarna kon hij beschikken, al vond de man dat zo'n gast in de fleur van zijn leven best ook wat kon bijklussen in zijn in…Lees verder

‘De grote zomer’ is een coming of age-roman over de zestienjarige Frieder, die de hele zomer moet studeren om niet te blijven zitten en daarom bij zijn norse opa logeert terwijl zijn familie op vakantie gaat. Maar wat een weinig spannende zomer belooft te worden, krijgt een onverwachte wending. Frieder ontmoet Beate bij het zwembad en zij brengt zijn hart op hol. Voor het eerst wordt hij geconfronteerd met de betekenis van vriendschap, liefde en verlies. In warme, prettige en toegankelijke stijl geschreven. Ewald Arenz (Neurenberg, 1965) is schrijver en radiopresentator. ‘De grote zomer’ won de Duitse Boekhandelprijs.