Boek
Nederlands

Rik Wouters : een biografie

Eric Min (auteur)
+1
Rik Wouters : een biografie
×
Rik Wouters : een biografie Rik Wouters : een biografie

Rik Wouters : een biografie

Biografie van de Belgische kunstschilder en beeldhouwer (1882-1916).
Titel
Rik Wouters : een biografie
Auteur
Eric Min
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: De Bezige Bij, 2017 | Andere uitgaves
479 p., [32] p. platen
ISBN
9789085423379 (paperback)

Besprekingen

Een goede kunstenaarsbiografie beoogt in meer dan een opzicht een lastige spreidstand. Aan de ene kant moet de biograaf een publiek van kenners aanspreken en dat deel van zijn publiek ook stil krijgen. Geen van die kenners mag immers na lectuur van het werk nog kunnen opmerken dat de biograaf dit en dat over het hoofd heeft gezien of verkeerd heeft ingeschat. Aan de andere kant moet de biograaf ook een breed publiek aanspreken. Er moet een appel van uitgaan dat de gemiddelde lezer warm maakt voor een oeuvre waar die lezer voordien nog niet echt mee in aanraking kwam. Een goede biografie is voor veel lezers het prille begin van een liefde in wording.
Ook moet de biograaf idealiter twee andere moeilijk te verzoenen verwachtingen inwilligen. Een goede biografie moet de werkelijkheid van het geleefde leven zo realistisch mogelijk weergeven. Maar tegelijk moet ze aan de niet echt in een verhaal te vatten levensdagen van de kunstenaar een zekere orde aanbrengen, die dat leven toen het …Lees verder
De Belgische kunstschilder/beeldhouwer Rik Wouters (1882-1916) wordt gerekend tot de belangrijkste Belgische kunstenaars en zijn werk wordt nog regelmatig geëxposeerd. Hij overleed op 33-jarige leeftijd, toen hij net internationaal erkenning kreeg, aan een agressieve tumor. Zijn weduwe (en model) Nel overleefde hem tot 1971. Zij koesterde een archief vol brieven, foto’s en schetsen en probeerde de gedachte aan hem levend te houden. De biograaf Eric Min (bekend publicist en zijn vorige biografie, over Ensor, werd goed ontvangen) maakt gebruikt van deze bron, maar ook van andere, zoals briefwisselingen en krantenartikelen, om een objectiever beeld te schetsen. Hij kiest het perspectief van de alwetende verteller, zodat het lijkt alsof hij bij de meest intieme momenten van hun leven aanwezig was. Er is waarschijnlijk weinig meer over Rik Wouters (en het kunstleven in zijn tijd) te vertellen dan in de ongeveer 400 pagina’s van dit boek, waardoor je als lezer wel over enig doorzettingsverm…Lees verder

Over Eric Min

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Koen Broos

Eric Min (Leuven, 1959) is een Belgische essayist en criticus.

Hij studeerde Letteren en Wijsbegeerte aan de Vrije Universiteit Brussel. Tussen 1989 en 2009 en van 2011 tot 2015 werkte hij voor de cultuurredactie van De Morgen, waar hij berichtte over fotografie, beeldende kunst en literatuur. Verder schrijft hij voor rekto:verso, en Passage. Hij publiceerde in het Nieuw Wereldtijdschrift, De Nieuwe Maand, DW B, Staalkaart, OKV en Zuurvrij. Als tekstschrijver leverde hij twee seizoenen bijdragen voor de radio-uitzending Het Gelag op Klara.

Hij schreef inleidende essays voor (foto)boeken van

  • Martijn Doolaard: Black Celebration (2007), Crime Passionel (2010) en Moved (by a higher love) (2013).
  • Beyond Photography - Photography and Imagination, een overzicht van de Belgische creatieve fotografie (2008, Voetnoot).
  • Vladimir Zidlicky (2009).
  • het Brusselse kunstproject Recyclart (2009).
  • Lees verder op Wikipedia