Boek
Nederlands

De Vijf op trektocht

Enid Blyton (auteur), Julius Ros (illustrator)
+1
De Vijf op trektocht
×
De Vijf op trektocht De Vijf op trektocht
In de reeks:
De Vijf; 10
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Tijdens de herfstvakantie maken de vijf vrienden een trektocht. Toevallig komen ze op het spoor van een juwelenschat die door een bende is verborgen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De Vijf op trektocht / Enid Blyton ; ill. Julius Ros
Auteur
Enid Blyton
Illustrator
Julius Ros
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Five on a hike together
Editie
17de, geh. herz. dr.
Uitgever
Haarlem: Becht, 2002
160 p. : ill.
ISBN
90-230-1089-2

Besprekingen

Julian, Dick en hun zusje Annie vormen met hun nicht Georgette een clubje dat het avontuur opzoekt. Georgette wil liever een jongen zijn en laat zich George noemen. Haar hond Timmy is de vijfde van het stel. George, Annie en Timmy slijten hun dagen in een internaat. De jongens zitten op een andere school. Hun ouders komen af en toe in beeld: verstrooide en drukke mensen. Quentin is een wereldvreemde wetenschapper. Zijn vrouw Fanny is gelukkig wat praktischer, vooral bij het organiseren van logeerpartijen en uitstapjes van de vijf vrienden. Die leven voor het weekend en de vakanties. Dan trekken ze er op uit. Ze hebben meestal een rustige opvatting van hun vrije tijd. Wandelen, kamperen, logeren zijn hun favoriete bezigheden. Toch komt er steevast een avontuur tussen geslopen. Er is altijd wel een geheimzinnige toestand waar ze op stuiten, ze ontmoeten een fascinerend personage, ze ontdekken dat er ergens een schat verborgen ligt... Ze beleven onwaarschijnlijk veel avonturen telkens ze…Lees verder
De vijf detectives maken in de herfstvakantie een trektocht. Onderweg komen ze toevallig op het spoor van een juwelenschat die door een bende is verborgen. Het verhaal is vlot geschreven. De zinnen variëren in lengte; er is een regelmatige afwisseling tussen directe en indirecte rede. De personen zijn typen: ze worden niet zo uitgebreid beschreven. Opvallend bij deze geheel herziene herdruk van een deel uit de bekende Vijf-serie zijn: het meer eigentijdse taalgebruik, de hier en daar ingekorte beschrijvingen zonder het oorspronkelijke verhaal geweld aan te doen, de modernere zwartwitillustraties en de stevige kaft met een nieuwe waterverftekening van een spannende actie in de geheime gang. Voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.

Over Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.

Biografie

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen, als dochter van Thomas Carey Blyton en Theresa Mary Harrison. Ze had twee jongere broers. Ze kon vooral met haar vader opschieten. Van 1907 tot 1915 ging ze naar de St. Christophers School voor meisjes in Beckenham in Zuidoost-Londen.

In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.

Vanaf haar 19de volgde ze de opleiding voor onder…Lees verder op Wikipedia

Suggesties