De Vijf en het geheimzinnige spoor

Enid Blyton (auteur), Julius Ros (illustrator)
+1
De Vijf en het geheimzinnige spoor
×
De Vijf en het geheimzinnige spoor De Vijf en het geheimzinnige spoor

De Vijf en het geheimzinnige spoor

In de reeks:
De Vijf; 15
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Twee jongens, twee meisjes en een hond steken hun speurneus in het doen en laten van enkele mensen die zich geheimzinnig gedragen. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De Vijf en het geheimzinnige spoor / Enid Blyton ; ill. Julius Ros
Auteur
Enid Blyton
Illustrator
Julius Ros
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Five on a secret trail
Editie
15de, geh. herz. dr.
Uitgever
Haarlem: Becht, 2002
159 p. : ill.
ISBN
90-230-1091-4

Andere formaten:

Besprekingen

Julian, Dick en hun zusje Annie vormen met hun nicht Georgette een clubje dat het avontuur opzoekt. Georgette wil liever een jongen zijn en laat zich George noemen. Haar hond Timmy is de vijfde van het stel. George, Annie en Timmy slijten hun dagen in een internaat. De jongens zitten op een andere school. Hun ouders komen af en toe in beeld: verstrooide en drukke mensen. Quentin is een wereldvreemde wetenschapper. Zijn vrouw Fanny is gelukkig wat praktischer, vooral bij het organiseren van logeerpartijen en uitstapjes van de vijf vrienden. Die leven voor het weekend en de vakanties. Dan trekken ze er op uit. Ze hebben meestal een rustige opvatting van hun vrije tijd. Wandelen, kamperen, logeren zijn hun favoriete bezigheden. Toch komt er steevast een avontuur tussen geslopen. Er is altijd wel een geheimzinnige toestand waar ze op stuiten, ze ontmoeten een fascinerend personage, ze ontdekken dat er ergens een schat verborgen ligt... Ze beleven onwaarschijnlijk veel avonturen telkens ze…Lees verder
Om plagerijen over de hond Timmy te ontlopen gaat George logeren op de hei. Later voegen Annie, Julian en Dick zich bij haar. Ze ontmoeten een jongen, die zich bezig houdt met opgravingen, en enkele mannen, die op zoek zijn naar een schat. De kinderen luisteren een gesprek af, ontdekken een geheime gang en vinden de tas, waarin enkele geheime gestolen papieren zijn verstopt. Eenvoudig verteld verhaal, dat zich afspeelt in en rond het huis van George, op de heide met een vervallen huis, bomen, struiken en een vijver en in oude mijngangen. De beschreven gebeurtenissen roepen wel een zekere spanning op, maar die wordt vaak weer teniet gedaan door uitweidingen over alledaagse dingen. De hoofdpersonen zijn weinig boeiende figuren, waarbij alleen oppervlakkige gevoelens een rol spelen. Herdruk van de gemoderniseerde editie van dit traditionele speurdersverhaal: meer eigentijds taalgebruik, hier en daar ingekorte beschrijvingen zonder het oorspronkelijke verhaal geweld aan te doen, modernere…Lees verder

Over Enid Blyton

Enid Blyton (Londen, 11 augustus 1897 - aldaar, 28 november 1968) was een Brits schrijfster van kinderboeken. Zij is vooral bekend geworden met de boekenreeksen De Vijf (The Famous Five) en Noddy. Hoewel de schrijfster al vele jaren overleden is, blijven haar werken bij jonge mensen in trek.

Biografie

Blyton werd geboren in East Dulwich, Zuid-Londen, als dochter van Thomas Carey Blyton en Theresa Mary Harrison. Ze had twee jongere broers. Ze kon vooral met haar vader opschieten. Van 1907 tot 1915 ging ze naar de St. Christophers School voor meisjes in Beckenham in Zuidoost-Londen.

In 1910 scheidden haar ouders. In die tijd begon ze te schrijven, mogelijk om zich terug te trekken in een fantasiewereld. Samen met haar vriendinnen Mirabel Davis en Mary Attenborough richtte ze een tijdschrift op met de naam DAB, de beginletters van hun achternamen.

Vanaf haar 19de volgde ze de opleiding voor onder…Lees verder op Wikipedia

Suggesties