Boek
Nederlands

De laatste vlucht naar Havana : het verhaal van een vriendschap

Elisabeth Marain (auteur)

De laatste vlucht naar Havana : het verhaal van een vriendschap

Verslag van een reis in 2005 naar Cuba van de schrijfster met haar vriendin, de schrijfster Mireille Cottenjé (1933-2006), waarin de vriendschap tussen de twee vrouwen centraal staat.
Titel
De laatste vlucht naar Havana : het verhaal van een vriendschap
Auteur
Elisabeth Marain
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Balans, © 2018
222 p.
ISBN
9789460038198 (paperback)

Besprekingen

Samen met haar vriendin, de bekende schrijfster Mireille Cottenjé (1933-2006), gaat de auteur in 2005 naar Cuba om te vieren dat Mireille genezen is van kanker. Ze genieten van het land, de bevolking, zijn natuur en cultuur, maar toch blijkt het niet de reis te zijn die ze verwacht hadden. Mireilles gezondheid gaat zienderogen achteruit, maar zij doet alsof er niks aan de hand is. Ook moeten ze het 'romantische beeld' van een communistisch regime dat goed voor zijn mensen zorgt, bijstellen. Dit laatste ervaren beide vriendinnen als Mireille medische zorg nodig heeft: de bevolking lijdt onder een schrijnend gebrek aan medicatie en personeel. Na terugkomst duurt het twaalf jaar eer de auteur haar belofte aan haar vriendin nakomt om over 'haar allerlaatste reis' naar Cuba te schrijven. Dit boek is meer dan een reisverslag, het zijn herinneringen aan een jarenlang durende intense vriendschap tussen twee heel verschillende vrouwen. En het is een eerbewijs aan een bijzondere vrouw en schrij…Lees verder

Over Elisabeth Marain

Elisabeth Marain (Brugge, 24 mei 1943) is een Vlaams schrijfster. Haar bekendste werk is Rosalie Niemand uit 1988, waarvoor ze meerdere prijzen kreeg. Tot haar oeuvre behoren meerdere romans, maar ook verhalen, jeugdverhalen en reisreportages.

Elisabeth Marain werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omwille van het werk van haar vader, eerst zeeloods maar nadien kapitein ter lange omvaart, verhuisde de familie naar Berchem waar Marain opgroeide. Ze voltooide haar humaniora niet, maar studeerde nadien wel talen en geschiedenis aan de Antwerpse Volkshogeschool. In 1967 huwde ze en kreeg nadien drie kinderen. Na acht jaar huwelijk overleed haar man.

In de biografie Rosalie Niemand beschrijft Marain het levensverhaal van een vrouw (Liliane Stijnen) die bijna vijftig jaar onschuldig en zonder geestesziek te zijn in een psychiatrische inrichting verbleef. Marain bewerkte de roman ook zelf naar een toneelscenario. Door middel van het boek Het gew…Lees verder op Wikipedia