Boek
Nederlands

De koning ontvangt : roman

Eduardo Mendoza (auteur), Jos Den Bekker (vertaler)
Een jonge Spanjaard gaat eind jaren zestig in New York werken en ziet hoe de tijden daar sneller veranderen dan in zijn vaderland.
Titel
De koning ontvangt : roman
Auteur
Eduardo Mendoza
Vertaler
Jos Den Bekker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El rey recibe
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2021
315 p.
ISBN
9789029094481 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Eduardo Mendoza’s omvangrijke oeuvre valt grofweg uiteen in twee categorieën: de meer serieuze romans en de uitgesproken hilarische romans. In deze roman, het eerste deel van een autobiografisch getinte trilogie, komen de twee bloedgroepen samen. Het begin is hilarisch. Het is 1968 en de jonge journalist Rufo Batalla krijgt de opdracht om verslag te doen van het huwelijk van een prins in ballingschap, dat wordt gevierd in het legendarische Formentorhotel op Mallorca. Niet lang daarna krijgt Rufo een baan bij een Spaanse overheidsinstelling in New York. Daar ziet hij hoe de nieuwe emancipatiebewegingen (feminisme, homo’s), de nieuwe kunst en de nieuwe muziek zich manifesteren. Opvallend is dat Mendoza de wederwaardigheden van de gelaten Rufo doorspekt met lange beschouwingen over de laatste jaren van de Franco-tijd. De schrijver slaagt er niet altijd in om het evenwicht te bewaren tussen de verschillende bestanddelen van de roman, maar al met al is dit toch weer een geslaagde Mendoza, …Lees verder

Over Eduardo Mendoza

CC BY 2.0 - Foto van/door Piotr Drabik

Eduardo Mendoza (Barcelona, 11 januari 1943) is een Spaanse schrijver.

Achtergrond

Mendoza studeerde rechten in de jaren zestig. In 1973 verhuisde hij naar New York, om daar te werken als vertaler voor de Verenigde Naties. Daar bleef hij wonen tot 1982. Hij was docent aan de Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona.

Terugkerende thema's in het werk van Mendoza zijn het Spanje ten tijde van het Franco-regime en het leven in Barcelona.

In 1995 kreeg hij het ereteken Creu de Sant Jordi van de Generalitat de Catalunya, in 2007 voor zijn een jaar eerder verschenen roman Mauricio o las elecciones primarias de Premio Fundación José Manuel Lara. In 2010 won Mendoza de Premio Planeta voor Riña de gatos. In 2016 werd de Cervantesprijs aan hem toegekend.

Werk

Suggesties