Boek
Nederlands

Dirk Van Esbroeck : reiziger

Dree Peremans (auteur)

Dirk Van Esbroeck : reiziger

Biografie van de Vlaamse folk-muzikant.
Titel
Dirk Van Esbroeck : reiziger
Auteur
Dree Peremans
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Berchem: EPO, 2010
424 p. : ill. + 1 cd
ISBN
9789064456787 (paperback)

Besprekingen

Met dit boek schreef radioproducer Dree Peremans een magistrale biografie over Dirk Van Esbroeck (1946-2007), een van de bezielers van de Vlaamse folkrevival in de jaren zeventig. Eerst krijgen we een schets van Van Esbroecks familiale achtergrond en wonderjaren in de jaren vijftig in Argentinië. Vervolgens staat zijn muzikale loopbaan centraal, met de nadruk op zijn tijd bij het baanbrekende folktrio Rum, dat de Vlaamse folkmuziek nieuw leven inblies met eigenzinnige versies van vaak eeuwenoude songs. Na Van Esbroecks korte terugkeer naar Argentinië, zijn de Argentijnse invloeden nog prominenter aanwezig; ze staan zelfs centraal in zijn latere solocarrière. Peremans onderbreekt de muzikale geschiedenis slechts sporadisch met beschouwingen over onder meer Van Esbroecks werk voor de radio. Achteraan volgen een namenregiser, een discografie en informatie over de bijbehorende cd (met zeldzaam en onuitgegeven werk). De auteur is erin geslaagd een echte muziekbiografie te schrijven — over …Lees verder

Over Dree Peremans

Dree Peremans (Diest, 1949) is een Vlaams radioproducer, auteur, producer van verscheidene folkgroepen en een folk-kenner van oudsher.

Biografie

Peremans begon Germaanse filologie te studeren aan de Katholieke Universiteit Leuven maar stopte nog tijdens zijn eerste jaar om zich volledig op de folkmuziek te richten. Hij was in 1967 samen met zijn neef Hubert Boone stichter van volksmuziekgroep De Vlier en werkte mee aan twee albums van de groep op het label ALPHA.

Via de folkmuziek kwam Peremans in 1969 bij de Vlaamse publieke omroep BRT, de latere VRT, terecht en werd er eerst losse radiomedewerker bij omroep Brabant. Daarna werd Peremans er presentator en regisseur van radioprogramma's zoals Strip-avond en Kramiek.

Peremans stapte over naar Radio 1 waar hij producer werd. Zijn eerste programma was Het Vermoeden. Later maakte hij zijn eigen programma's zoals het folkprogramma De …Lees verder op Wikipedia