Boek
Nederlands

De ivoren cel : herinneren en vergeten in Privé-domein

Douwe Draaisma (samensteller)
+1
De ivoren cel : herinneren en vergeten in Privé-domein
×
De ivoren cel : herinneren en vergeten in Privé-domein De ivoren cel : herinneren en vergeten in Privé-domein

De ivoren cel : herinneren en vergeten in Privé-domein

Bloemlezing van literaire anekdotes die laten zien dat het geheugen niet representeert maar construeert.
Titel
De ivoren cel : herinneren en vergeten in Privé-domein
Samensteller
Douwe Draaisma
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2021
270 p.
ISBN
9789029543408 (paperback)

Besprekingen

Deze bloemlezing bestaat uit een selectie van korte stukken tekst afkomstig uit dagboeken, memoires, autobiografieën en brieven die in de afgelopen 66 jaar uitgegeven zijn in de Privé-domein reeks van de Arbeiderspers. De stukjes tekst zijn uitgekozen door de psycholoog Douwe Draaisma. In een zuinige inleiding legt hij uit dat ze de contra-intuïtieve maar in de wetenschap populaire opvatting illustreren dat het geheugen onbetrouwbaar is, geen representatie maar een constructie geeft van een iets in het verleden. Met waarheid heeft herinneren weinig te maken. Al onze kennis is uiteindelijk gebaseerd op het vermogen om te herinneren, dus dit is best een omstreden conclusie. Draaisma doet verder weinig om die conclusie te onderbouwen. Lezers die zoeken naar een filosofische overdenking of wetenschappelijke uitleg van wat herinneren is, zal dit boekje teleurstellen. Degenen die genoegen nemen met literaire anekdotes kunnen hier hun hart ophalen. Een publicatie waarmee de Arbeiderspers zic…Lees verder

Niet gebeurd, wel herinnerd

In een bloemlezing stelt Douwe Draaisma ideeën over het geheugen op de proef.

Op zijn 61ste kreeg Theo Thijssen ineens de onweerstaanbare drang om zijn jeugdherinneringen op te schrijven. Hij voorzag ze wel van een waarschuwing: voor de waarheid van die herinneringen kon hij niet instaan. Zo is hij nog geen vier als hij een zusje krijgt. Hij herinnert zich dat een aardige juffrouw, die hij 'baker' moet noemen, het huis binnenkomt, hem heel even een naakt baby'tje laat zien dat ze in haar 'boezelaar' heeft gestopt, en vertelt dat ze een kindje heeft gekocht. Het kan zo niet gebeurd zijn, schrijft Thijssen, maar hij zou er 'nog een eed op durven doen' dat het wel zo was.

Dit verhaal is opgenomen in de door filosoof en psycholoog Douwe Draaisma samengestelde bundel De ivoren cel. Uit de ruim driehonderd delen - dagboeken, memoires, brieven - die afgelopen jaren in de Privé-domeinreeks zijn gepubliceerd koos hij tachtig fragmenten met herinneringen aan bijzondere ervaringen en dramatische gebeurtenissen. Het levert een prachtige verzameling op, van…Lees verder

Over Douwe Draaisma

Douwe Draaisma (Nijverdal, 1953) is een Nederlands psycholoog die gespecialiseerd is in de aard en mechanismen van het menselijk geheugen. Hij is bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Draaisma is de auteur van een aantal zeer succesvolle boeken die veelvuldig zijn vertaald. Met zijn Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt won hij meerdere prijzen. Het boek werd vertaald in het Engels (Why Life Speeds Up As You Get Older), het Frans (Pourquoi la vie passe plus vite à mesure qu'on vieillit) en het Duits (Warum das Leben schneller vergeht, wenn man älter wird: von den Rätseln unserer Erinnerung).

In het najaar van 2010 schreef Draaisma in samenwerking met het dagblad Trouw de Schrijfwedstrijd Vergeten uit, wat 438 inzendingen opleverde.

Draaisma is voorzitter van de Stichting Van der Leeuw-lezing.

Lees verder op Wikipedia