Opa Daniele wordt gevraagd drie dagen op zijn vierjarige kleinzoon Mario te passen in Napels, zijn geboorteplaats die hij haat, maar Daniele moet ook een boek illustreren en dreigt zijn deadline niet te halen omdat Mario voortdurend roet in het eten gooit.
Titel
Geintje : roman
Auteur
Domenico Starnone
Vertaler
Manon Smits
Inleider
Jhumpa Lahiri
Illustrator
Dario Maglionico
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Scherzetto
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2020
204 p. : ill.
ISBN
9789025459826 (paperback)

Besprekingen

Het lijkt geen aanleiding voor drama en literatuur van de bovenste plank: opa Daniele wordt gevraagd drie dagen op zijn vierjarige kleinzoon Mario te passen omdat zijn dochter en haar man als sprekers gevraagd zijn voor een conferentie. De werkster zal koken voor de mannenbroeders, mams laat een briefje met telefoonnummers voor noodgevallen achter. Daniele, beeldend kunstenaar en boekillustrator, heeft er geen zin in omdat hij ziek is geweest en daardoor de deadline niet dreigt te halen van een opdracht om een boek van Henry James te illustreren. De 72 uur met zijn kleinzoon in het Napolitaanse appartement waar hij als potentieel criminele jongere is opgegroeid, beleeft hij als een openbaring over de mogelijke futiliteit van zijn bestaan, ondanks zijn geslaagde ontsnapping uit proletarisch Napels en verhuizing naar het rijke Milaan. De soms irritante, vroegwijze Mario blijkt ook nog eens briljant te kunnen tekenen. Wie van de twee zal hun spelletjes en geintjes overleven? Want opa blu…Lees verder

Verloren kinderen van Napels

Domenico Starnone wordt het vaakst genoemd als de man achter het pseudoniem Elena Ferrante. Nu komen Ferrante en hij ongeveer gelijk met nieuwe romans.

Nadat haar uitgever in 2017 aankondigde dat Elena Ferrante aan een nieuw boek werkte, laaide de Ferrante-koorts meteen weer op. Er waren toen al drie jaar verstreken sinds de afronding van de vierdelige Napolitaanse-cylcus die door miljoenen wereldwijd gretig was gelezen. De hype rond de Napolitaanse vriendinnen Elena Greco en Lila Cerullo werd nog wel gevoed door de eerste twee seizoenen van de gelijknamige HBO-serie. Ook verscheen intussen een vermeerderde uitgave van 'Frantumaglia', Ferrante's essays en interviews, en de bundel Guardian-columns 'Toevallige bedenksels'. Maar bovenal snakten de fans natuurlijk naar nieuwe fictie. Eind 2019 werd het wachten beloond.

In Ferrantes nieuwe roman 'Het leugenachtige leven van volwassenen' vertelt de in 1979 geboren Giovanna over vier jaren van haar puberteit. Haar relaas begint pakkend: 'Twee jaar voordat mijn vader ons verliet zei hij tegen mijn moeder dat ik heel lelijk was'. Hier weergalmt Emma Bovary's uitspraak over haar doch…Lees verder

Over Domenico Starnone

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door memedesimo

Domenico Starnone (Saviano, 15 februari 1943) is een Italiaanse schrijver, scenarist en journalist.

Starnone werd geboren in Saviano, nabij Napels. Hij heeft voor verschillende kranten en tijdschriften gewerkt en schreef meestal over zijn periode als leraar.

In 2006 gingen er geruchten dat Starnone de succesvolle schrijfster Elena Ferrante is. Starnone heeft evenwel altijd ontkend. Starnone is getrouwd met Anita Raja, een literaire vertaler die in 2016 door een Italiaanse journalist op grond van de geldstromen werd aangewezen als de persoon achter het pseudoniem. In 2017 werd op grond van tekstvergelijking (waar overigens geen tekst van Raja in meegenomen was) geopperd dat hij toch achter het pseudoniem Elena Ferrante schuil zou gaan. Een mogelijkheid is ook dat Raja en Starnone het gezamenlijk geschreven hebben.

Bibliografie

Suggesties