Boek
Nederlands

De beroemde bereninvasie van Sicilië

Dino Buzzati (auteur), Renata Vos (vertaler)
+1
De beroemde bereninvasie van Sicilië
×
De beroemde bereninvasie van Sicilië De beroemde bereninvasie van Sicilië

De beroemde bereninvasie van Sicilië

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Tonio, het zoontje van berenkoning Leonzio, is jaren geleden ontvoerd. Als het tijdens een winter te koud wordt, gaan de beren bij de mensen wonen. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De beroemde bereninvasie van Sicilië / geschreven en geïllustreerd door Dino Buzzati
Auteur
Dino Buzzati
Vertaler
Renata Vos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La famosa invasione degli orsi in Sicilia
Uitgever
Amsterdam: Karaat, [2017]
131 p. : ill.
ISBN
9789079770250 (hardback)

Besprekingen

Knotsgek avonturenverhaal ...

Knotsgek avonturenverhaal.

Tijdens een ijskoude winter komen de beren uit de bergen van Sicilië, op zoek naar eten en naar de zoon van berenkoning Leonzio, die jaren geleden door jagers is meegenomen. Ze gaan de strijd aan met de groothertog en zijn tovenaar, een leger zwijnen, de snaterkater, een zeeslang en een hele horde spoken, vergaren al doende macht en rijkdom en gaan uiteindelijk zelfs tussen de Sicilianen in kastelen wonen.

Dit knotsgekke avonturenverhaal met scherp ironische ondertoon stamt uit 1945 en lijkt niet eerder in het Nederlands te zijn vertaald. Hoe laat ook, het lezen en bekijken van De beroemde bereninvasie van Sicilië blijft de moeite waard.

De in eigen land zeer beroemde auteur Dino Buzzati (1906-1972) werkte zijn hele leven voor de Milanese krant Corriere della Sera en schreef daarnaast surrealistische verhalen. Zijn oeuvre is in het Nederlands beperkt verkrijgbaar en zelfs in het Engels niet compleet. De illustraties van de…Lees verder

Vertaling van een klassieker uit 1945 van de Italiaanse auteur en illustrator (1906-1972). Het sprookjesachtige verhaal gaat over een groep beren die tijdens een ijskoude winter de bergen van Sicilië verlaat en op zoek gaat naar voedsel. Na jaren tussen de mensen geleefd te hebben, zijn de beren gewend geraakt aan een luxueus leven en vertonen veel menselijke trekjes. Het verhaal is opgebouwd uit beschrijvende tekst en tekst op rijm. Er is een verteller (ik/we) die de lezers direct aanspreekt (jullie) en het verhaal het karakter geeft van een orale vertelling. Naast een avontuur is het een moralistisch verhaal over onderwerpen als materialisme, racisme en kolonialisme. Met lijntekeningen in zwart-wit en gekleurde illustraties die voorzien zijn van omkaderde onderschriften, die kort iets weergeven van de inhoud. Handzame uitgave met stevig papier, gedrukt in vrij kleine letter. Een verhaal kan op verschillende niveaus gelezen worden: door lezers vanaf ca. 10 jaar als avontuur en door v…Lees verder

Over Dino Buzzati

Dino Buzzati (San Pellegrino di Belluno, 16 oktober 1906 – Milaan, 28 februari 1972) was een Italiaanse schrijver van romans, korte verhalen en poëzie alsmede journalist voor de Corriere della Sera. Zijn belangrijkste boek is Il Deserto dei Tartari, vertaald in het Nederlands als De woestijn van de Tartaren (in 1955 ook als Eenzame vesting en in 1972 als De Tartaarse woestijn).

Leven

Buzzati werd geboren in San Pellegrino, een wijk van de Noord-Italiaanse stad Belluno. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Milaan, waar zijn vader hoogleraar internationaal recht was geweest. Toen hij 22 jaar oud was begon hij, nog student, als journalist bij de Corriere della Sera. Hij zou daar blijven werken tot aan zijn dood. Vanuit die journalistieke werkzaamheden schreef Buzzati zijn overige werk, waarbij surrealistische onderwerpen op een nuchtere wijze worden neergezet.

WerkLees verder op Wikipedia