Boek
Engels

Zeitoun

Dave Eggers (auteur)
Relaas over een slachtoffer van de orkaan Katrina in New Orleans in 2005, een man die als moslim van Syrische afkomst dubbel getroffen werd.
Titel
Zeitoun
Auteur
Dave Eggers
Taal
Engels
Editie
3
Uitgever
London: Hamilton, 2010 | Andere uitgaves
339 p.
ISBN
9780241144947 (trade paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De watersnood in New Orleans doet de Syrische eigenaar van een schildersbedrijf zijn vrouw en vier dochters wegsturen naar een hogerliggend gebied. Zelf peddelt hij in zijn omgeving de buurt rond om achtergelaten dieren te voeden en oude mensen te helpen. Na twee dagen is zijn huis vrijwel ondergelopen en slaapt hij met drie andere mannen in een tent op zijn dak. ’s Ochtends dringen zwaarbewapende politie en soldaten van de Nationale Garde binnen, die hen op hardhandige wijze met hun wapens in een zware motorboot duwen. Ze worden gedropt bij het station, waar ze onbeschoft tot op en in het blote lijf gecontroleerd worden op papieren en drugs. De rest van het verhaal beschrijft de verschrikkingen die de vier mannen een onafzienbare tijd moeten ondergaan, zonder enig onderzoek, enige rechtsbijstand en een voortschrijdende lichamelijke aftakeling. Eggers baseert zich voor dit waargebeurde verhaal op uitgebreide interviews en nader onderzoek. De dialogen zijn geconstrueerd uit de herinner…Lees verder

Over Dave Eggers

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door David Shankbone

Dave Eggers (Boston (Massachusetts), 12 maart 1970) is een Amerikaans auteur en redacteur.

Eggers begon zijn loopbaan als schrijver bij Salon.com en het tijdschrift Might, dat hij zelf oprichtte. Vervolgens schreef hij een boek met semi-fictieve memoires (dat werd genomineerd voor de Pulitzerprijs) over het opvoeden van zijn jongere broer na de dood van hun ouders. Daarna volgden diverse romans en een verzameling korte verhalen. In 2005 publiceerde Eggers het boek Surviving Justice: America's Wrongfully Convicted and Exonerated, met daarin een serie interviews met mensen die tot de doodstraf veroordeeld werden, maar voor wie dat oordeel later teruggedraaid werd. Dat boek richt zich met name op de nasleep voor onterecht veroordeelden en hun nakomelingen.

In 2008 was Eggers een van de drie winnaars van de TED Prijs.

Bibliografie

Een (incomplete) lijst van door Eggers geschreven boeken:

Lees verder op Wikipedia