Boek
Nederlands

De neuskabouters

+1
De neuskabouters
×
De neuskabouters De neuskabouters
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Drie lelijke vrijgezelle kabouters zijn dolgelukkig dat ze een prinses weten te bevrijden, totdat een van hen haar mag kussen. Prentenboek met kleurrijke illustraties in teken-, schilder- en collagetechniek. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
De neuskabouters
Auteur
Daan Remmerts De Vries
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Goor, 2004
[28] p. : ill.
ISBN
9789000035267 (hardback)

Besprekingen

Drie neuskabouters met heel lelijke neuzen hebben het best naar hun zin samen. Toch zijn ze op zoek naar een vrouw. Op een dag lezen ze in de krant dat prinses Dikkop gevangen genomen werd door een mandril en dat wie haar redt met haar mag trouwen. Met behulp van hun vrienden, een schildpad en een vlieg, kunnen ze de prinses redden. De prinses blijkt echter helemaal niet zo mooi te zijn: ze heeft geen neus en een erg grote mond. Uiteindelijk wint Bonkneus bij het loten en mag hij de prinses kussen. Dat heeft heel onverwachte gevolgen.Ten slotte zijn de drie neuskabouters toch weer alleen en spelen ze weer met kaarten en drinken bijzondere limonade.

Het verhaaltje vormt zeker een leuke en originele variant op het klassieke sprookje waarin prinsessen gered en uitgehuwelijkt en kikkers gekust worden. Opmerkelijk zijn zeker de illustraties, waarbij soms heel gedurfd en naar hartelust gecombineerd wordt met verf en allerlei papiersoorten in de vreemdste tinten, kleuren en vormen. D…Lees verder
In dit prentenboek van de Gouden Griffelwinnaar 2003 figureren drie bevriende, oerlelijke, vrijgezelle kabouters. Als ze een feest bouwen, ontbreekt helaas steeds een vrouw. Op een dag lezen ze over de ontvoering van prinses Dikkop door een mandril. Slurf-, Bonk- en Steekneus besluiten haar te bevrijden. Wie dat lukt, mag met haar trouwen. De aap verzet zich door het werpen van kokosnoten tegen het vertrek van zijn geliefde. Met vereende krachten en door enkele slimme manoeuvres, samen met bevriende dieren, weten de neuskabouters zich van de prinses meester te maken. Na loting mag Bonkneus met haar trouwen. Bij de eerste kus metamorfoseert zij echter in een prachtige kikker en verdwijnt (bij Grimm gebeurt het tegengestelde!). De mannen verwerken hun verdriet door te concluderen "Vrouwen, da's niks. Je kunt er maar beter niet aan beginnen.". De fantasierijke en absurdistische kleurenillustraties in een mengvorm van teken-, schilder- en collagetechniek zijn een kijkfeest voor het oog e…Lees verder

Over Daan Remmerts De Vries

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Daan Remmerts de Vries

Daan Remmerts de Vries (Leeuwarden, 5 april 1962) is een Nederlands schrijver van kinderboeken en boeken voor volwassenen, daarbij is hij illustrator, schilder en muzikant.

Levensloop

Daan Remmerts de Vries volgde de opleiding Tekenen en Handvaardigheid aan De Witte Lelie in Amsterdam. Al snel na het voltooien hiervan is hij fulltime gaan schilderen en schrijven. In 1990 debuteerde hij als kinderboekenschrijver met 'Zippy en Slos', vernoemd naar zijn eigen katten, geïllustreerd met linoleumsneden.

Remmerts de Vries heeft veel gereisd; in Newfoundland ging hij op zoek naar walvissen, in de Pyreneeën heeft hij gieren bestudeerd, in India heeft hij o. a. Aziatische leeuwen, wilde ezels en tijgers gefotografeerd en gefilmd. Veel van deze ervaringen komen terug in zijn boeken.

Remmerts de Vries heeft nooit willen kiezen tussen schilderen en schrijven. Hij heeft meer dan dertig boeken geïllustreerd. In 2010, naar aanleidin…Lees verder op Wikipedia