Boek
Nederlands

Zomerleven

Cyriel Buysse (auteur)
Natuurdagboek van de Vlaamse schrijver (1859-1932) over de zomer van 1913.
Titel
Zomerleven
Auteur
Cyriel Buysse
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2006
344 p.
ISBN
90-450-1403-3

Besprekingen

Cyriel Buysse (1859-1932) behoort tot de generatie rond het tijdschrift "Van nu en Straks" (1893). De literatuurkritiek noemt hem Vlaanderens beste verteller. Hij is een naturalistische romancier (vgl. Zola) maar met een sobere en indringende schrijftrant. "Zomerleven" is binnen zijn omvangrijke oeuvre bijzonder. Een impressionistisch natuurdagboek (1913: lente -november), geschreven in zijn werkhuisje op de Molenberg (Deurle/Gent). Liefdevol registreert hij de gang van de seizoenen rondom de heuvel. Zijn natuurgevoel en scherpe waarneming ontroert ook nu nog. Hij beschrijft daarbij het leven van alledag op het vooroorlogse platteland in Vlaanderen en wat er in de wereld gebeurt: de Wereldexpositie in Gent, een autotochtje, een nieuwe modedans de Tango, zijn verstuikte voet. Deze teksteditie is verzorgd door Y T'Sjoen. Boeiend nawoord door Joris van Parijs. Een poëtisch natuurdagboek voor liefhebbers. Ook opgenomen in het verzameld werk. Vrij kleine druk.

Over Cyriel Buysse

Cyrillus Gustave Emile (Cyriel) Buysse (Nevele, 20 september 1859 - Afsnee, 25 juli 1932) was een Vlaamse naturalistische schrijver. Zijn bekendste roman is Het recht van de sterkste (1893) en zijn bekendste toneelstuk Het gezin van Pamel.

Biografie

Buysse behoorde tot een familie uit de hogere Gentse burgerij. Zijn vader leidde een cichoreifabriek, die aan de familie behoorde. Zijn broer Arthur Buysse werd liberaal volksvertegenwoordiger. Rosalie en Virginie Loveling waren zijn tantes.

Buysse doorliep het atheneum in Gent en hielp zo nu en dan in de cichoreifabriek van zijn vader, die wilde dat hij de fabriek zou overnemen. Op aanraden van zijn tante Virginie Loveling, begon hij op zijn zesentwintigste te schrijven. Hij maakte enkele zakenreizen naar de Verenigde Staten (1886, 1891, 1892 en 1893), mogelijk met de intentie om er permanent te blijven en een cichoreifabriek te stichten. Deze reizen inspireerde…Lees verder op Wikipedia