Boek
Nederlands

De biezenstekker

Cyriel Buysse (auteur)
+1
De biezenstekker
×
De biezenstekker De biezenstekker

De biezenstekker

Genre:
Klassieke novelle uit 1890 over het bastaardkind Julken, dat door zijn moeder wordt mishandeld en verwaarloosd, omdat zij weer bij haar man in de gunst wil komen.
Titel
De biezenstekker
Auteur
Cyriel Buysse
Taal
Nederlands
Uitgever
Benthuizen: Astoria Uitgeverij, 2019
50 p.
ISBN
9789491618642 (paperback)

Besprekingen

Deze novelle uit de naturalistische stroming in de literatuur (1850-1900) vertelt het zielige verhaal van het bastaardkind Julken, gesitueerd in het rauwe plattelandsleven van het armoedige Oost-Vlaanderen. Als dronkenlap en vechtersbaas Cloet na tien maanden gevangenis terugkeert naar zijn gezin, blijkt zijn vrouw zwanger te zijn. In de ruzie die hierop volgt, verwondt hij zijn vrouw en de buurman, de vermoedelijke vader van het kind. Cloet moet hiervoor weer vijf jaar gevangenisstraf uitzitten. Als hij terugkomt, probeert zijn vrouw hem gunstig te stemmen door haar buitenechtelijke zoontje Julken te mishandelen en te verwaarlozen tot de dood erop volgt. Mooi, sober verhaal dat een schoolvoorbeeld is van het naturalisme door het rauwe realisme en determinisme dat zich destijds afzette tegen de romantische literatuur. De auteur (1859-1932), vriend van Couperus, won in 1921 in zijn geboorteland België de driejaarlijkse Staatsprijs voor verhalend proza. Met een korte lijst van verklarin…Lees verder

Over Cyriel Buysse

Cyrillus Gustave Emile (Cyriel) Buysse (Nevele, 20 september 1859 - Afsnee, 25 juli 1932) was een Vlaamse naturalistische schrijver. Zijn bekendste roman is Het recht van de sterkste (1893) en zijn bekendste toneelstuk Het gezin van Pamel.

Biografie

Buysse behoorde tot een familie uit de hogere Gentse burgerij. Zijn vader leidde een cichoreifabriek, die aan de familie behoorde. Zijn broer Arthur Buysse werd liberaal volksvertegenwoordiger. Rosalie en Virginie Loveling waren zijn tantes.

Buysse doorliep het atheneum in Gent en hielp zo nu en dan in de cichoreifabriek van zijn vader, die wilde dat hij de fabriek zou overnemen. Op aanraden van zijn tante Virginie Loveling, begon hij op zijn zesentwintigste te schrijven. Hij maakte enkele zakenreizen naar de Verenigde Staten (1886, 1891, 1892 en 1893), mogelijk met de intentie om er permanent te blijven en een cichoreifabriek te stichten. Deze reizen inspireerde…Lees verder op Wikipedia