Boek
Nederlands

Sido ; Het huis van mijn moeder

Colette (auteur)
+1
Sido ; Het huis van mijn moeder
×
Sido ; Het huis van mijn moeder Sido ; Het huis van mijn moeder

Sido ; Het huis van mijn moeder

In de reeks:
Bundeling van twee autobiografische verhalen van de Franse schrijfster over haar jeugd op het Franse platteland eind 19e eeuw en haar moeder.
Bevat
Titel
Sido ; Het huis van mijn moeder
Auteur
Colette 1873-1954
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2006
253 p.
ISBN
90-450-1034-8 9789045010342

Besprekingen

Colette (1873-1954), in haar tijd een gevierd, maar ook omstreden schrijfster, boeit nog altijd, vooral in haar geschriften geïnspireerd door haar jeugd met moeder Sido als centrale figuur. De twee hier gebundelde uitgaven zijn oorspronkelijk verschenen in 1929 en 1923. In veelal korte impressies wordt een beeld geschetst van een onconventionele jeugd op het platteland, eind 19de eeuw. De originele moeder, het vrijgevochten gezin in een traditionele dorpsgemeenschap, de paradijselijke natuur, de grote liefde voor plant en dier vormen een onuitputtelijke inspiratiebron. Zeer levendige, beeldende stijl met rake typeringen van mens en dier. Humor ontbreekt niet. Nawoord van de vertaalster over leven en werk van Colette. Toepasselijke foto op omslag. Vrij kleine druk.

Over Colette

Sidonie-Gabrielle Colette (Saint-Sauveur-en-Puisaye, 28 januari 1873 - Parijs, 3 augustus 1954) was een Franse schrijfster. Ze schreef onder haar achternaam Colette, zonder voornaam of voorletters.

Leven

Vroege leven

Colette werd geboren als jongste van vier kinderen. Twee van hen waren geboren in het eerste huwelijk van haar moeder, Adèle Eugénie Sidonie Landoy, en twee in haar tweede huwelijk, met de belastingontvanger (en voormalig officier) Jules-Joseph Colette. Haar vroege jeugd werd sterk beheerst door haar wilskrachtige moeder, met wie ze altijd briefcontact bleef houden en die als "Sido" terugkeerde in haar latere autobiografische romans.

In 1893 trad Colette in het huwelijk met de veel oudere romancier en literatuurcriticus Henry Gauthier-Villars (Willy) en vestigde zich in Parijs. Het betekende voor Colette het begin van een literaire carrière, maar ook het verlies van …Lees verder op Wikipedia