Boek
Nederlands

Het ochtendgloren

Colette (auteur)
+1
Het ochtendgloren
×
Het ochtendgloren Het ochtendgloren

Het ochtendgloren

In de reeks:
Uit verlangen haar moeder in wijsheid te evenaren doet een oudere vrouw afstand van de liefde van een knappe jonge man
Titel
Het ochtendgloren
Auteur
Colette 1873-1954
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La naissance du jour
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2002
143 p.
ISBN
9789045006543 90-450-0654-5

Besprekingen

Deze knappe autobiografische roman begint met een brief van Sidonie Colette, geboren Landoy, aan Henry de Jouvenel, die de moeder van zijn vrouw formeel had uitgenodigd bij hen te komen logeren. Moeder Colette slaat die uitnodiging af, zgn. omdat haar roze cactus, die maar eens in de vier jaar bloemen draagt, op het punt staat om open te bloeien. Uit later onderzoek blijkt dat zij inderdaad niet is gegaan (ze had het immers niet hoog op met haar tweede schoonzoon), maar dat zij wel degelijk aanvaard had om te komen. De versie van de brief die Colette in het boek opnam is dus aangepast, hoogstwaarschijnlijk met het oog op het beeld van de moeder zoals zij die wilde zien en beschrijven -- het beeld van een vrije, onafhankelijke en strijdbare vrouw. Bovendien is het boek geschreven in 1928, toen ze zichzelf net had losgemaakt van haar tweede echtgenoot en in dat vrije, onafhankelijke standpunt ook haar eigen beeld en gelijkenis wilde vangen.

Dat geeft wel te denken over het waarhe…Lees verder
De ik-figuur heeft zich - als vrouw van over de vijftig - na twee mislukte huwelijken teruggetrokken op haar boerderijtje in de Provence. Wanneer de knappe vijfendertiger Valère Vidal liefde voor haar opvat, houdt ze hem op afstand, in een heldhaftige poging haar geestelijk evenwicht te bewaren; daarbij laat ze de weg vrij voor het meisje Hélène Clément. Deze bekentenissen van een zomer zijn gericht aan haar gestorven moeder Sido, die ze wil navolgen in haar levens- en doodsaanvaarding. De roman, die qua vorm aan een dagboek doet denken, en kennelijk autobiografische elementen bevat, munt uit door de subtiele weergave van menselijke relaties, de overrompelende natuurbeschrijvingen, en de merkwaardige plaats die katten erin innemen. De Franse schrijfster (1873-1954) schreef deze roman in 1928 in haar boerderijtje in St. Tropez, nadat ze van haar eerste man gescheiden was. Deze vertaling in het Nederlands verdient een compliment. Paperback; normale druk.

Over Colette

Sidonie-Gabrielle Colette (Saint-Sauveur-en-Puisaye, 28 januari 1873 - Parijs, 3 augustus 1954) was een Franse schrijfster. Ze schreef onder haar achternaam Colette, zonder voornaam of voorletters.

Leven

Vroege leven

Colette werd geboren als jongste van vier kinderen. Twee van hen waren geboren in het eerste huwelijk van haar moeder, Adèle Eugénie Sidonie Landoy, en twee in haar tweede huwelijk, met de belastingontvanger (en voormalig officier) Jules-Joseph Colette. Haar vroege jeugd werd sterk beheerst door haar wilskrachtige moeder, met wie ze altijd briefcontact bleef houden en die als "Sido" terugkeerde in haar latere autobiografische romans.

In 1893 trad Colette in het huwelijk met de veel oudere romancier en literatuurcriticus Henry Gauthier-Villars (Willy) en vestigde zich in Parijs. Het betekende voor Colette het begin van een literaire carrière, maar ook het verlies van …Lees verder op Wikipedia