Boek
Nederlands

Momoko

Coby Hol (auteur)
+1
Momoko
×
Momoko Momoko
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Momoko's oma bedenkt iets slims om geld te verdienen voor de naderende winter. Prentenboek met gekleurde collages in Japanse stijl. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Grootouders, Gebak
Titel
Momoko
Auteur
Coby Hol
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Momoko
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2005
[28] p. : ill.
ISBN
90-5838-316-4 9789058383167 (hardback)

Besprekingen

Momoko woont bij haar oma. Ze wil graag nog een keer koekjes bakken maar oma heeft geen tijd. De winter staat voor de deur en er moet nog van alles gedaan worden. De volgende dag heeft oma een verrassing voor Momoko: ze gaan samen esdoornkoekjes bakken. Momoko verzamelt een heleboel esdoornblaadjes die oma door een beslag draait en frituurt. Daarna bouwt oma een kraampje tussen de esdoornbomen waar ze nog meer esdoornkoekjes bakt en ze ook verkoopt. De koekjes vallen heel goed in de smaak bij Noriko die meteen een heleboel van die koekjes bestelt voor haar feest de volgende dag. Op dat feest willen de vriendinnen van Noriko weten wie die heerlijke koekjes gebakken heeft. Ook zij bestellen een hoop koekjes bij oma Mitsu. Zo verdient oma extra geld en hoeven ze zich geen zorgen te maken voor de komende winter.

Het verhaal is gebaseerd op een Japanse vertelling. Met gekleurd papier uit Japan maakte Coby Hol collages om het verhaal te illustreren en te vertellen. Deze collages werd…Lees verder
Momoko woont bij haar oma en samen doen ze veel leuke dingen. Maar oma is niet rijk en daarom verzint ze iets om geld te verdienen. Ze maakt een kraampje en dan gaan ze esdoornblaadjes zoeken. De blaadjes haalt ze door beslag en in een pan met kokend vet worden er in het kraampje koekjes van gebakken. De dames die voorbij wandelen, mogen proeven en oma krijgt de ene bestelling na de andere. De koekjes zijn een lekkernij op hun feesten. Als de winter komt, is er genoeg geld om eten te kopen. Een Japans verhaaltje in eenvoudige, korte teksten. De zwarte, vetgedrukte letters staan op pastelkleurige bladzijden in verschillende tinten. Het aparte van dit prentenboek zijn de illustraties. Het zijn uitgeknipte en op de pagina's geplakte plaatjes in mooie kleuren. Eenvoudig en zonder veel details tonen ze een echt Japanse sfeer. Een stijlvol prentenboek met kartonnen omslag dat er aantrekkelijk uitziet. Vanaf ca. 4 jaar.

Momoko

Dit verhaal speelt zich af in Japan. Momoko woont bij haar grootmoeder, ze hebben het gezellig samen. Oma kan lekkere koekjes bakken. Het wordt herfst, ze verzamelen esdoornblaadjes. Oma maakt er koekjes mee die ze in een kraampje verkoopt. Drie dames in traditionele kimono vinden de koekjes zo bijzonder dat ze er heel veel van bestellen. Zo hebben Momoko en haar oma genoeg geld om de winter door te komen. Een eenvoudig en warm verhaal met collages die de traditionele Japanse sfeer goed weergeven.

Over Coby Hol

Coby Hol (Leiden, 1943 – Gouda, 29 januari 2012) was een Nederlandse kinderboekenschrijfster en illustratrice.

Levensloop

Hol volgde de opleiding Vrij tekenen en schilderen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en haalde vier onderwijsakten in creatieve vakken. Zij was 25 jaar vakleerkracht Handvaardigheid.

Vanaf 1989 schreef en illustreerde Hol prentenboeken. In haar debuut De Zonnehoeve spelen haar kinderen de hoofdrol. Haar werk richtte zich op peuters en jonge kleuters. Coby maakte vooral collages met stukjes gescheurd of geknipt papier, vaak handgeschept papier uit Japan. Haar bekendste titels zijn Een ster met een geheim, Een licht in de nacht, Pietje Pedro helpt Sint en Paashaas, waar blijf je toch?

Veel van haar prentenboeken zijn vertaald in het Frans, Duits, Engels, Portugees, Italiaans, Noors, Deens, Japans en Koreaans.

Hol was getro…Lees verder op Wikipedia