Boek
Nederlands

De woede-uitbarsting van Beth

Christian Frascella (auteur), Henrieke Herber (vertaler)
+1
De woede-uitbarsting van Beth
×
De woede-uitbarsting van Beth De woede-uitbarsting van Beth
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
De Italiaanse Elisabeth is zeventien en boos op alles en iedereen: haar omgeving, de samenleving… Op een dag hekelt ze in een woede-uitbarsting de positie van de vrouw. Een medeleerling filmt Beth en al snel wordt het fragment druk bekeken op het internet.
Onderwerp
Adolescentie
Titel
De woede-uitbarsting van Beth
Auteur
Christian Frascella
Vertaler
Henrieke Herber
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
La sfuriata di Bet
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2013
240 p.
ISBN
9789048815524 (paperback)

Besprekingen

Beth (17, ik-figuur) is de vrouwelijke tegenhanger van de naamloze mannelijke puber uit het bekroonde debuut van deze auteur, 'Ik ben de sterkste'*. Haar vader is na een – voor het verhaal overbodige – traumatische familiegebeurtenis naar Milaan vertrokken. Haar moeder heeft een nieuwe, kleurloze vriend. De leerkrachten op school, die op een grappige, karikaturale manier worden beschreven, hebben de pik op Beth. Haar medeleerlingen zijn voornamelijk sukkels. Daar bovenop speelt de economische crisis. Door meditatie opgeroepen lichtballen brengen symbolisch licht in de duisternis, wat in het slot pas goed duidelijk wordt. De toon van het boek, het populaire taalgebruik en de sprankelende dialogen zijn te vergelijken met het debuut van de auteur. Beth is minder zelfingenomen en zelfverzekerd dan haar mannelijke tegenhanger. Op enig moment komt alle opgekropte woede eruit, met alle gevolgen van dien. Het open einde dat het trauma van Beth moet verzachten, is wat vergezocht. Het herkenbar…Lees verder

De woedeuitbarsting van Beth

Beth is een zeventienjarige puber die aardig met zichzelf in de knoop ligt. Haar gescheiden ouders krijgen moeilijk vat op haar, maar blijven de dialoog aangaan. De vader speelt wat meer de ‘ervaringsgerichte ouder’. De moeder de ‘overbezorgde moeder die het beste voor haar dochter wil’. Je voelt wel dat ze beiden blijven geloven in hun dochter en haar capaciteiten. Alle drie gaan ze gebukt onder een trauma. Beths zusje is overleden in een ongeval en Beth voelt zich hier schuldig over.
Beth lijkt de verpersoonlijking van alle mogelijke puberproblemen. Ze krijgt een soort uberdrive om zich te uiten en doet dit aan de hand van een video. Dit wordt door een vriend op het internet gezet en krijgt binnen een mum van tijd vele hits. Iedereen heeft wel een zegje over haar repliek. Beth schrikt van de vele, verschillende reacties en weet in eerste instantie niet hoe er mee om te gaan.
Jongeren houden ervan als ze zichzelf kunnen herkennen in een verhaal en een personage. Dit is hi…Lees verder