Een jong meisje komt als gouvernante in een afgelegen huis waar veel spanning en geheimzinnigheid rond de bewoners heerst.
Titel
Jane Eyre
Auteur
Charlotte Brontë
Vertaler
Akkie De Jong
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Jane Eyre
Editie
8
Uitgever
Groningen: boekwerk & partners, [2012] | Andere uitgaves
509 p.
ISBN
9789054022664 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De wees Jane Eyre wordt op een strenge kostschool opgeleid tot gouvernante. Achttien jaar oud vindt ze werk als gouvernante van de pupil van Mr. Rochester. Zij en haar gecompliceerde werkgever worden verliefd op elkaar en Rochester vraagt haar ten huwelijk. Tijdens de huwelijksplechtigheid blijkt dat Rochesters krankzinnige vrouw nog in leven is. Aangeslagen vlucht Jane en wordt opgenomen door verre familieleden, waaronder een dominee, die haar later ten huwelijk vraagt. Als ze over zijn aanzoek nadenkt, wordt ze opeens op mysterieuze wijze door Mr. Rochester geroepen en gaat naar zijn huis. Daar hoort ze dat zijn vrouw bij een brand is omgekomen en hijzelf blind en gebroken is. Jane overtuigt hem van haar liefde en uiteindelijk trouwen ze toch. Deze eerste roman uit 1847 van de oudste van de drie gezusters Brontë is heel romantisch, maar ook heel indringend en kan ondanks de soms absurde verwikkelingen nog steeds boeien. Het geldt dan ook nog steeds als een klassieke Engelse roman. D…Lees verder

Over Charlotte Brontë

Charlotte Brontë (Thornton, 21 april 1816 – Haworth, 31 maart 1855) was een Brits schrijfster en de oudste van de drie gezusters Brontë, wier romans klassiekers van de Engelse literatuur zijn geworden.

Ook haar zusters zijn als romanschrijfster beroemd geworden: Anne, de jongste, en Emily de middelste. Er was ook een broer, Branwell, die schilderde. Hun vader, Patrick Brontë (1777-1861), was een Ierse predikant.

Charlotte schreef onder het pseudoniem Currer Bell. In 1831 volgde zij lessen in Roe Head en was twee keer voor korte tijd gouvernante. In 1842 ging zij samen met haar jongere zuster Emily, met wie zij een privéschool wilde opzetten, naar het pensionaat Heger te Brussel, waar zij verliefd werd op de directeur. Deze periode in Brussel leverde de inspiratie voor enkele van de evenementen die ze beschreef in The Professor en Villette.

Nadat haar zuster Emily was overleden, werd een postume editie van Emily's beroemde maar enige …Lees verder op Wikipedia