Boek
Nederlands

Een episode uit het leven van een landschapsschilder

César Aira (auteur), Adri Boon (vertaler), Johann Moritz Rugendaz (illustrator)
Twee Duitse schilders uit de hoog romantiek trekken door het imponerende landschap van West-Argentinie͏̈ en laten die wereld op zich inwerken, met grote gevolgen.
Titel
Een episode uit het leven van een landschapsschilder
Auteur
César Aira
Vertaler
Adri Boon
Illustrator
Johann Moritz Rugendaz
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Un episodio en la vida del pintor viajero
Uitgever
Amsterdam: Koppernik, © 2020
102 p. : ill.
ISBN
9789492313652 (paperback)

Besprekingen

Vrijbuiteren op de pampa

Dit is geen historische roman. César Aira zet in zijn novelle over de schilder Johann Moritz Rugendas het genre compleet naar zijn hand.

'Als er één hedendaagse schrijver is die in geen enkel hokje onder te brengen valt, dan is dat César Aira', zei wijlen Roberto Bolaño, en gelijk had hij, want de Argentijnse auteur is een van de raarste snuiters die de Spaanstalige literatuur rijk is. Deze literaire vrijbuiter heeft de afgelopen vijfenveertig jaar meer dan tachtig romans, verhalen en essays voortgebracht, publiceert sinds de jaren negentig minstens twee novelles per jaar en wordt geregeld genoemd als kanshebber voor de Nobelprijs voor Literatuur.

Een episode uit het leven van een landschapsschilder dateert van 2000. In deze flinterdunne roman wordt ingezoomd op een negentiende-eeuwse Duitse kunstenaar. Johann Moritz Rugendas (1802-1858) was een leerling van de naturalist Alexander von Humboldt die schilderend en schetsend door de Nieuwe Wereld trok. Zijn werk was zo populair dat het werd gebruikt om behangpapier en kopjes te decoreren. In 1838 werd de onfortuinlijke kunstenaar tij…Lees verder

Bij eigenheimer César Aira duurt eenvoud nooit lang

De natuur in Latijns-Amerika is veel uitbundiger dan die in Europa en trok daarom vooral in de 19de eeuw de aandacht van pionierende wetenschappers en kunstenaars. Een van hen was de Duitse landschapsschilder Johann Moritz Rugendas (1802-1858). Hij reisde onder meer door Brazilië en Mexico, maar vond paradoxaal genoeg in het kale binnenland van Argentinië wat hij zocht: een nieuwe richting voor zijn werk. Dat is de rode draad door César Aira's novelle Een episode uit het leven van een landschapsschilder, die bedrieglijk overzichtelijk begint met een inleiding op de persoon en het werk van de schilder. Maar bij Aira (sinds zijn doorbraak in de VS een serieuze Nobelprijskandidaat) duren eenvoud en helderheid nooit lang. Kans om je mee te laten slepen door het verhaal krijg je niet, omdat Aira grossiert in kunst- en taalfilosofische redeneringen die niet altijd goed zijn te volgen ('De orde zat impliciet in de fenomenologische onthulling van de wereld, de dingen ontle…Lees verder

Rugendas is een schilder van romantische landschappen vol dramatiek van wilde rotsen, woeste wolkenluchten en schilderachtige figuren. In het voetspoor van 19e-eeuwse ontdekkingsreizigers en wetenschappers, zoals Humboldt, reist hij met zijn collega en metgezel Krause door het pas door kolonisten ingenomen westelijk deel van Argentinië en tekent en schildert daar. César Aira (1949) is een geweldig productieve Argentijnse schrijver, die zich in veel van zijn boeken bezighoudt met het scheppende werk van de kunstenaar. Hij heeft een schrijfstijl die je autonoom scheppend kunt noemen. Dit boek met een lange titel is geschreven als een lange vertelling, achter elkaar, een reisverslag. De heftigheid van het landschap dat zich aan de kunstenaars vertoont, wordt weerspiegeld in hun koortsachtige schilderwerk, totdat door een vernietigend onweer de natuur het heft in handen neemt. De teksten van Aira zijn niet gemakkelijk te vertalen en dat is soms te merken. In het boek zijn enkele reproduct…Lees verder

Over César Aira

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Alfashop22

César Aira (Coronel Pringles, 1949) is een Argentijns schrijver en vertaler en een voorvechter van de huidige Argentijnse literatuur. Hij publiceerde meer dan tachtig romans, novelles en essays.

Levensloop

César Aira werd geboren op 23 februari 1949 in Coronel Pringles, een kleine stad in de provincie Buenos Aires.

Hij studeerde rechten en literatuurwetenschappen.

In 1967 ging hij wonen in Flores, een district in de stad Buenos Aires. Zowel zijn geboorteplaats als Flores zijn vaak aanwezig in zijn werk.

Hij schreef romans, essays en theaterstukken en het beroemde Diccionario de autores latinoamericanos.

Vanaf 1992 is het frenetieke ritme waaraan hij schrijft en publiceert - twee tot vier boeken per jaar van telkens een honderdtal pagina’s – heel typisch voor hem.

In 1993 werd Cómo me hice monja door de Spaanse krant El País gekozen tot een van de tien beste fictieboeken van …Lees verder op Wikipedia