Besprekingen

In deze bundel tracht Cees Nooteboom zijn herinnering aan het werk te zetten. Hoewel de schrijver met regelmaat zegt zich niet veel te kunnen herinneren, is deze bundel het bewijs van het tegendeel. Of in ieder geval het bewijs daarvan, dat de herinnering zoals die opgeschreven is (eerder gestileerde terugblikken dan memoires) misschien mooier is dan de werkelijke feiten. Nooteboom dwaalt rond in al zijn verhalen en genres, van reisverhalen tot essays en persoonlijke herinneringen. De verfijnde stijl van Nooteboom en zijn gave om hier heden en verleden te verbinden levert een boek op dat tot de beste bundels van de schrijver gerekend kan worden. Aan dit boek zijn toegevoegd een aantal ogenschijnlijk simpele, maar wonderwel passende tekeningen van Jan Vanriet. Vrij kleine druk.

Over Cees Nooteboom

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hpschaefer www.reserv-art.de

Cornelis Johannes Jacobus Maria (Cees, spreek uit als "sees") Nooteboom (Den Haag, 31 juli 1933) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk romans, poëzie en reisverslagen.

Levensloop

De Hagenaar Nooteboom werd op school vaak als 'lastpak' weggestuurd, en zou op niet minder dan vier middelbare scholen hebben schoolgegaan. Na de dood van zijn vader bij het bombardement op het Bezuidenhout in 1945 werd hij door zijn stiefvader op kostscholen gestuurd: een franciscaner klooster in Venray en het Augustinianum in Eindhoven, maar hij maakte zijn middelbare school af aan een avondgymnasium te Utrecht.

Hij begon met werken in 1951 bij een bank in Hilversum, maar zwierf vanaf 1953 door Europa, nadat hij was afgekeurd voor zijn dienstplicht in het leger omdat hij 'te mager' zou zijn. Tijdens zijn reis schreef hij het eerste hoofdstuk van zijn debuutroman Philip en de anderen. In Parijs leerde hij Philip Mec…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek