Boek
Nederlands

Spreek je chocola?

Cas Lester (auteur)
+1
Spreek je chocola?
×
Spreek je chocola? Spreek je chocola?

Spreek je chocola?

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Als Jaz in de brugklas zit, komt Nadima bij haar in de klas. Nadima is gevlucht uit Syrië en spreekt de Engelse taal nog niet goed. Jaz voelt direct een klik en besluit zich over Nadima te ontfermen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Spreek je chocola?
Auteur
Cas Lester
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Do you speak chocolate?
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2018
254 p. : ill.
ISBN
9789025769246 (hardback)

Besprekingen

De ondernemende, wat roekeloze Jaz zit in de brugklas als Nadima bij haar in de klas komt. Nadima is gevlucht uit Syrië en spreekt de Engelse taal nog niet goed. Jaz voelt direct een klik en besluit zich over Nadima te ontfermen. De verdere verhaallijn is weinig consistent en wat voorspelbaar. Natuurlijk schrikt Nadima van vuurwerk en natuurlijk valt een liefdadigheidsactie om geld in te zamelen voor haar arme familie verkeerd. De thema’s in het verhaal – vriendschap, jaloezie en integratie – zijn eenvoudig te herkennen, maar missen diepgang. Ook qua stijl blijft het verhaal oppervlakkig, wellicht met opzet omdat de jonge ik-verteller Jaz dyslectisch is en moeite heeft zich uit te drukken in taal. Dezelfde beeldspraakvormen worden soms bijna letterlijk herhaald. Door het gebrek aan diepgang en originaliteit ontstijgt de roman het niveau van eenvoudig meidenboek niet. In de vertaling en redactie zijn helaas slordigheden blijven staan. Vanaf ca. 10 jaar.

Spreek je chocola?

Een mooie, hartverwarmende en actuele jeugdroman over vriendschap die geen grenzen kent. Vriendschap die niet begrensd wordt door cultuur en niet gestopt wordt door het spreken van verschillende talen.De vindingrijke Jaz sluit al snel vriendschap met een nieuwkomer in de klas. Nadima spreekt de taal niet, maar dit houdt Jaz niet tegen om een manier te zoeken om met elkaar te communiceren. Doorheen het verhaal leer je beide personages kennen, en leren ze elkaar ook steeds beter kennen. Je komt meer te weten over de achtergrond van Nadima, en je leeft mee met de pogingen die Jaz onderneemt om op haar manier te helpen. Dit verloopt zeker niet altijd vlekkeloos, maar ze vertrekken altijd vanuit de beste bedoelingen.Op deze manier slaagt de auteur erin om veel vragen en bedenkingen over vluchtelingen bespreekbaar te maken. Het boek is een vlot leesbaar meisjesboek. Niet diepgaand, maar voor deze leeftijdsgroep wel een goede kennismaking met de probl…Lees verder