Boek
Nederlands

Paniek

Carry Slee (auteur)
+1
Paniek
×
Paniek Paniek
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Sasja voelt zich niet meer veilig nu haar moeders vriend en zijn zoon Felix bij hen zijn komen wonen, maar zij durft het aan niemand te vertellen; ook Ruben heeft een groot geheim. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Paniek
Auteur
Carry Slee
Taal
Nederlands
Editie
14
Uitgever
Amsterdam: Carry Slee, 2014 | Andere uitgaves
160 p.
ISBN
9789049926854 (paperback)

Besprekingen

Dit verhaal volgt een gekend stramien: pubers hebben het moeilijk, ongewild of soms gewild vergroten zij elkaars problemen tot levensgrote drama's waardoor de hoofdpersonages in de put geraken. Maar als het erop aankomt, raken ze er weer uit. Ook de entourage is gewoon: een groepje tweedejaars met hun mobieltjes en de thuis- en schoolsituaties, het regelen van 'verkering' en de puberkwelling bij uitstek: onbeantwoorde verliefdheid. Sasja kampt op dit gebied met een wat ongewone situatie: zij heeft de 17-jarige zoon van haar moeders vriend gekust. Als zij en haar moeder bij hen thuis intrekken, begint het pas goed. Felix is verliefd op haar, maar -- paniek -- zij niet op hem en het lukt haar niet om erover te praten zodat haar angst groeit. Haar klasgenoot Jorrit is ook verliefd op haar. Om bij Sasja op een goed blaadje te komen, schakelt Jorrit zijn zus in, want pubers maken hun gevoelens niet direct duidelijk aan de betrokken persoon. Die hulp krijgt hij, maar dan moet hij op zijn b…Lees verder
Sasja voelt zich niet meer veilig thuis nu haar moeders vriend en zijn zoon Felix bij hen zijn komen wonen. Felix valt Sasja lastig, maar ze durft het niet tegen haar moeder te zeggen, omdat ze ooit eens op een feest met Felix gezoend heeft. Marloes is verliefd op Ruben, maar het doet hem blijkbaar niets en als Rubens vriend Jorrit begrijpt waarom, maakt hij geschrokken een eind aan de vriendschap. Als op school bekend wordt dat Ruben homoseksueel is, heeft hij er geen leven meer. Carry Slee is een van de allerpopulairste jeugdboekenauteurs van Nederland, zeer gewaardeerd door haar lezers (ze won vele kinderjuryprijzen), maar door de crititici wat minder. 'Paniek' valt onder de probleemboeken. Het is in een vlotte stijl geschreven, makkelijk leesbaar, recht toe recht aan met hoofdpersonen waarmee jongeren zich gemakkelijk kunnen identificeren. Carry Slees grote verdienste is ook nu weer dat zij problemen waar jongeren mee kunnen zitten, in dit geval seksuele discriminatie en intimidat…Lees verder

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat haar dochters heel vervelend vonden.

Als haar dochters ouder worden, l…Lees verder op Wikipedia