Boek
Nederlands

Afblijven

Carry Slee (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De 14-jarige Melissa heeft er alles voor over om goed voor de dag te komen als ze moet dansen in een videoclip, zelfs als ze daarvoor XTC moet slikken.
Onderwerp
Drugs
Titel
Afblijven
Auteur
Carry Slee
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Carry Slee, [2019] | Andere uitgaves
159 p.
ISBN
9789048853892 (paperback)

Besprekingen

Carry Slee schreef Afblijven al vijftien jaar geleden, maar het blijft een actueel verhaal. Zonder moraliserend over te komen weet Slee duidelijke boodschappen in haar boeken te verwerken. In Afblijven wijst ze erop hoe gevaarlijk drugs kunnen zijn en hoe eenvoudig een doodgewoon meisje in de drugswereld verzeild kan raken.
Melissa wil heel graag danseres worden. Als ze de kans krijgt om mee te dansen in een clip, is ze dolgelukkig. Ook haar vrienden vinden het fantastisch en steunen haar volledig. Na een tijdje komt Melissa’s beste vriend Jordi te weten dat Melissa drugs gebruikt heeft tijdens een repetitie bij Jim, een van de dansers, om losser en vrijer te kunnen dansen. Jordi begint zich zorgen te maken om Melissa. Ze gaat steeds vaker naar Jim en ze rookt niet alleen joints, maar begint ook lsd en xtc te gebruiken. Jordi weet niet wat hij moet doen om Melissa tegen te houden. In hun vriendengroepje zijn de meningen verdeeld: sommigen willen Melissa koste wat k…Lees verder
Deze vlot leesbare tienerroman gaat over een groepje vrienden (ca. 14 jaar), ogenschijnlijk positief, vrolijk en betrokken bij elkaar. Maar de vriendschappen en zelfs de verkeringen worden gemakkelijk verstoord door roddel en jaloezie. Het verhaal handelt vooral over de onderlinge relaties en dat levert veel beschrijvingen van interactie en alledaagse dialogen op. De karaktertekening is oppervlakkig en beperkt zich tot stereotypering van de beoogde karaktereigenschap zoals: hulpvaardigheid, jaloersheid en 'blinde' ambitie. Het probleem dat in het verhaal wordt behandeld, is het gemak waarmee een verslaving aan met name xtc-pillen kan ontstaan onder de schoolgaande jeugd. De motieven daarvoor worden genoemd. Ook plaatst het verhaal de gebeurtenissen in de belevingswereld van de schoolgaande jongeren. De roman waarschuwt vooral en is daarnaast onderhoudend. Bij de doelgroep slaat de vlotte en snelle beschrijvende stijl van de populaire auteur goed aan. Bekroond door zowel de Nederlandse…Lees verder

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat haar dochters heel vervelend vonden.

Als haar dochters ouder worden, l…Lees verder op Wikipedia