Boek
Frans

Nous sommes à la lisière : nouvelles

Nous sommes à la lisière : nouvelles

In de reeks:
Nrf
Genre:
Negen ontroerende symbolische ik-verhalen waarin de wereld van de mensen die van de dieren ontmoet en tot nadenken aanzet over de manier waarop mensen omgaan met de natuur.
Titel
Nous sommes à la lisière : nouvelles
Auteur
Caroline Lamarche
Taal
Frans
Uitgever
[Paris]: Gallimard, 2020 | Andere uitgaves
165 p.
ISBN
9782072819292 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Negen verrassende verhalen van ongelijke lengte, waarin de wereld van de mensen in aanraking komt met die van de dieren. Een eend met een gebroken vleugel, een manegepaard, een egel op de weg, mieren in een mierenhoop, verschillende dieren komen in aanraking met steeds verschillende vertelsters. De dieren hebben een naam of er wordt er één aan hen gegeven waardoor zij een eigen identiteit krijgen en daarmee een personage in het verhaal worden. In een delicate, geciseleerde, zeer verzorgde stijl weet de schrijfster (1955) steeds een ontroerend ik-verhaal neer te zetten, zonder pathetisch te worden, over liefde, dood, verlies, angst. Op de grens van het mysterie van het leven krijgen de verhalen een diepere betekenis. De namen van de dieren, zoals Mensonge, Ulysse, Horatio zijn niet lukraak gekozen, maar hebben een symbolische waarde. Hoe gaan we met elkaar, met dieren, met de natuur, met onze planeet om? In hoeverre zijn mensen en dieren afhankelijk van elkaar? Deze verhalenbundel heef…Lees verder

Over Caroline Lamarche

FAL - Foto van/door Marie-Françoise Plissart

Caroline Lamarche (Luik, 3 maart 1955) is een Belgische (Franstalige) schrijfster.

Lamarche brengt haar kindertijd door in Noord-Spanje en haar jeugd in de Parijse regio. Na een opleiding als romaniste geeft ze les in Luik en in Nigeria. Ze woont tegenwoordig in Vlaams-Brabant.

Ze is de auteur van zes romans, van gedichten (Entre-deux / Twee vrouwen van twee kanten, een tweetalige, dubbele bundel geschreven met de Vlaamse schrijfster Hilde Keteleer), van korte verhalen, van radiohoorspelen, van toneelteksten en van een jeugdboek.

In haar boeken beschrijft ze relaties tussen mensen dikwijls in termen van pijn en genot, van offer en verlossing.

In 2014 is Lamarche verkozen tot lid van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique.

Werk

  • Le Jour du chien, Minuit, 1996, Prix Victor Rossel (De dag van de hond, Van Oorschot, 1999, vert. Rokus Hofstede)
  • Lees verder op Wikipedia