Boek
Frans

Lettres du pays froid : roman

Lettres du pays froid : roman

In de reeks:
Nrf
Een dichteres hoopt als scenarioschrijfster door te breken, maar loopt vast in haar pogingen een vriend van zelfmoord te weerhouden.
Onderwerp
Dood
Titel
Lettres du pays froid : roman
Auteur
Caroline Lamarche
Taal
Frans
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Gallimard, 2003
183 p.
ISBN
2-07-076592-X

Besprekingen

De vrouwelijke ikfiguur krijgt weliswaar een prijs voor haar dichtbundel over Frieda Kahlo (Mexicaans schilderes, 1907-1954), maar voor het overige is het kommer en kwel. Haar relatie met de biseksuele Loup verkilt, haar droom een filmscenario gerealiseerd te krijgen vervluchtigt en haar inzet om de gehandicapte homoseksuele Alexis - moeder te dichtbij, vader te verweg - van zelfmoord te weerhouden mislukt. Te weinig assertief, te naïef en te betrokken, concludeer je dan als lezer snel en gemakkelijk. Niet helemaal terecht, want al straalt het relaas dan weinig warmte uit, de complexiteit van de menselijke relaties, wat zwart-karikaturaal aangezet, vindt in deze hoofdpersoon - slachtoffer en getuige - een passende illustratie. De schrijfster (Luik, 1955) situeert haar problematiek in een Waals-Brussels decor. Duidelijke druk, goede marges.

Over Caroline Lamarche

FAL - Foto van/door Marie-Françoise Plissart

Caroline Lamarche (Luik, 3 maart 1955) is een Belgische (Franstalige) schrijfster.

Lamarche brengt haar kindertijd door in Noord-Spanje en haar jeugd in de Parijse regio. Na een opleiding als romaniste geeft ze les in Luik en in Nigeria. Ze woont tegenwoordig in Vlaams-Brabant.

Ze is de auteur van zes romans, van gedichten (Entre-deux / Twee vrouwen van twee kanten, een tweetalige, dubbele bundel geschreven met de Vlaamse schrijfster Hilde Keteleer), van korte verhalen, van radiohoorspelen, van toneelteksten en van een jeugdboek.

In haar boeken beschrijft ze relaties tussen mensen dikwijls in termen van pijn en genot, van offer en verlossing.

In 2014 is Lamarche verkozen tot lid van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique.

Werk

  • Le Jour du chien, Minuit, 1996, Prix Victor Rossel (De dag van de hond, Van Oorschot, 1999, vert. Rokus Hofstede)
  • Lees verder op Wikipedia